Street View: az adatvédelmi biztos vizsgálódik

Vágólapra másolva!
Nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View és más, hasonló szolgáltatás esetében, így a magyar adatvédelmi biztos sem tud egyelőre mit kezdeni a keresőcég webes térképén elérhető panorámafotókkal, az Európai Unió folyamatban lévő vizsgálatának eredményeinek figyelembevételével alakítja majd ki saját álláspontját.
Vágólapra másolva!

Az ügy aktualitását az adja, hogy a hét elején Budapest utcáin is megindultak a Google kamerás autói, amelyek azokat a panorámaképeket rögzítik, amelyeken keresztül a Google Térkép és Föld szolgáltatatásainak felhasználói virtuálisan bejárhatják az adott útvonalat. A szolgáltatás üzemeltetői elhomályosítják ugyan a járókelők arcát és a járművek rendszámait, de mivel a feladatot automatika végzi, előfordulhat, hogy véletlenségből mégis beazonosítható módon rajta marad valaki a panorámafelvételen, bár a felhasználók a hasonló problémákat utólag is jelezhetik a cégnek, amely ilyen esetben eltávolítja a kérdéses képrészleteket.

Az unió már vizsgálódik

Jóri András adatvédelmi biztos csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy sem a fényképezés, sem az azt követő közzététel során nem hagyhatók figyelmen kívül a magánszféra védelme és az adatvédelem szempontjai. Jóri tagja az Európai Unió 29-es Adatvédelmi Munkacsoportjának, amely jelenleg is vizsgálatot folytat a Google felhasználói körében egyébként népszerű Street View (utcanézet) szolgáltatásával kapcsolatban. A biztos figyelemmel kíséri a szolgáltatással összefüggő adatkezeléseket, így például azt, hogy tájékoztatja-e a cég előzetesen az érintetteket a fényképezésről, adataik rögzítéséről, továbbá, hogy az arcokat, a rendszámtáblákat kitakaró szoftvert már az adatrögzítéskor automatikusan vagy csak azt követően alkalmazzák-e.

Később várható vélemény

Jóri szerint ugyanis az elhomályosítással anonimizált képek semmilyen technológiai eljárással nem szabad, hogy visszaalakíthatók legyenek eredeti formájukra. Az adatvédelmi biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes objektumok fényképezése nemzetbiztonsági érdekeket sérthet. A Google magyarországi Street View szolgáltatásával kapcsolatos adatkezelés jogalapjára, az érintettek tájékoztatására, jogaik érvényesíthetőségére, az adatok biztonságos kezelésére vonatkozó biztosi álláspontot azonban Jóri András az uniós vizsgálat eredményét is figyelembe véve fogja kialakítani. Mint arról nemrég hírt adtunk, a brit adatvédelmi biztos nemrég elutasította a Street View szolgáltatás felfüggesztését lakossági panaszok miatt, mondván, az aránytalanul nagyobb hátránnyal járna, mint amelyet a személyiségi jogok sérülésének lehetősége jelent.