Diákoknak szánt minilaptopot dob piacra a Dell

Vágólapra másolva!
A netbookok népszerűségét meglovagolva a Dell most kifejezettem diákoknak szánt, olcsó minilaptopot dobott piacra, amely azt is elviseli, ha leeszik vagy leisszák.
Vágólapra másolva!

A Latitude 2100-as színvilágát tekintve is leginkább egy gyerekszobában mutat jól, de tervezői ezen túlmenően is gondoskodtak arról, hogy a diákoknak szánt netbook valóban alkalmas legyen az iskolai használatra. A kis gépet gumírozott borítása hivatott megvédeni a leejtésektől, emellett extra húsz dollárért antibakteriális billentyűzettel is lehet rendelni - bár ez utóbb hatékonyságát illetően egy hasonló technológiával borított egérrel végzett kísérleteink nyomán kissé szkeptipkusak vagyunk.

Kimondottan a tantermi használat érdekében a kis Latitude előlapjára egy világító diódát is szereltek, amely jelzi, ha a nebuló internetezik a számítógépen, így a tanárok rögtön láthatják, ki az, aki nem az órán megoldandó feladattal foglalkozik. Az iskolai célú felhasználásra egy speciális, egyszerre huszonnégy gépet fogadni képes dokkoló is elérhető lesz a netbookhoz, amelybe minden diáknak csak be kell dugnia a saját gépét, az pedig feltölti az akkumulátoraikat - kár, hogy a vezeték nélküli routerként is használható eszköz közel négyezer dollárba kerül a Washington Post beszámolója szerint.

Forrás: [origo]

A héten egy ausztráliai eseményen bemutatott minilaptopot 10 colos képátlójú, 1024x576 pixeles felbontású képernyővel szerelik fel (ebből érintésérzékeny változattal is rendelhető pluszpénzért), billentyűi pedig - a gépelést segítendő - kicsit nagyobbag a netbookoknál megszokottnál. A hírek szerint a hardveres alapjait a szokásos N270-es Intel Atom processzor képezi, viszont alapból csak fél gigabájt memóriát szerelnek a gépekbe, bár a sebességre valószínűleg jó hatással van, hogy winchester helyett 8 vagy 16 gigabájtos SSD-meghajtóval szerelik fel - ráadásul ez nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így kevésbé sérülékeny. Webkamerát és Bluetootht opcionálisan lehet rendelni a géphez, operációs rendszerek közül pedig Ubuntu Linuxot, Windows XP-t és Vistát választhatnak a vásárlók. Az ingyenes operációs rendszert választva, minimális kiépítésben a Latitude 2100-as netbook ára nettó 370 dollárról, vagyis nagyjából 75 ezer forint körüli összegnél indul.