Letiltották a Wikipédiáról a szcientológiai egyházat

Vágólapra másolva!
A szcientológiai egyház gépeiről a jövőben nem lehet szerkeszteni a szabad lexikon oldalait, mivel a szervezet tagjai folyamatosan átszerkesztették az őket kritizáló bejegyzéseket.
Vágólapra másolva!

A világ nyolcadik legnépszerűbb weboldalának számító Wikipédia vezető ügydöntő testülete több mint egy évig húzódó vita után hozta meg a döntést, hogy megtagadja a szájt szerkesztőfelületéhez való hozzáférést a szcientológiai egyház és a hozzá kapcsolódó szervezetek IP-címeiről - adta hírül a The Register. Az oldal történetében először fordult elő, hogy egy ilyen nagyságrendű szervezet egészének letiltásra került sor.

Az adminisztrátorok azzal indokolták az egyébként egyhangúan meghozott döntést, hogy a szcientológusok folyamatosan, agresszíven javítgatták a róluk szóló bejegyzéseket, gondosan eltávolítva minden, mások által írt kritikát, vagy a szervezetet bármilyen szempontból rossz színben feltüntető megjegyzést. A Wikipédián fontos szempont a bejegyzések pártatlansága, és tilos bármiféle vallási, ideológiai vagy más jellegű propaganda, amit a Szcientológiai Egyház a következetesen megszegett az önmagáról kialakított kép folyamatos, következetes javítgatásával.

A szájt üzemeltetői egyébként is vadásznak renitenskedő szerzőkre, de a szientológiai egyházzal kapcsolatban nem volt lehetőség az egyes szabályszegő szerkesztők letiltására, mint ahogy az rendesen lenni szokott. A szcientológusok ugyanis folyamatosan sokan, de kevés, de folyamatosan változó IP-címről nyúltak bele a cikkekbe, ami lehetetlenné tette az egyes szerzők azonosítását - mondta el a The Registernek az egyik adminisztrátor, aki szerint az ilyesfajta megtévesztő tevékenységet egyébként sem tűrik meg.

A Wikipédia adminisztrátorainak az is szemet szúrt, hogy az inkriminált IP-címekről bejelentkező szerzők semmi mással nem foglalkoztak, csak a szervezetet érintő szócikkek átírásával. A szcientológiai egyház hivatalosan még nem kommentálta a szájt döntését.