Kattintásokat spórol az új Office

Vágólapra másolva!
Le-lefagynak, nem tudnak még magyarul, de már remekül néznek ki a fejlesztői próbaverzióban elérhető Office 2010 programjai. Kipróbáltuk a Microsoft profi, ipari hangulatú szürkébe öltöztetett programcsomagjának készülő változatát.
Vágólapra másolva!

Az Office 2010 nem hoz akkora változást, mint az irodai szoftvercsomag előző, 2007-es verziója, amiben lecserélték a felhasználók által évtizedeken keresztül használt hagyományos menüket a programozók. A hagyományos menürendszert tartalmazó felület az új kiadásban sem tér vissza, az erre vágyók fizetős, külsős modulként tudják megvásárolni azt már a jelenlegi változathoz is. A jövőre megjelenő új, 2010-es Office is a kis megszokás után remekül használható szalagmenüket használja. Afelől viszont minden régi motoros megnyugodhat, hogy a 2010-es verzió nem tartogat óriási váltásokat, a legtöbb funkció a megszokott helyén maradt, így az előző verzióról már nem lesz olyan komplikált az átállás, mint a korábbi kiadásról.

Eltűnik az Office menü

Az alkalmazások felületének egységesítése magával vitte a legtöbb Office programban a képernyő bal felső sarkában ülő színes Office gombot is, ahonnan fájlműveleteket lehetett indítani és az általános beállításokhoz fért hozzá a felhasználó. Helyét a minden programban ugyanúgy kinéző Fájl menü veszi át, ami nem egyszerűen legördül, hanem Backstage (kulissza) módba lépve ellepi a teljes ablakot.

A Backstage-ről érhetők el olyan szokásos funkciók, mint a legutóbb használt fájlok vagy a rendelkezésre álló, illetve az Office online-ról letölthető sablonok listája. Kulissza nézetből indítható pár kattintással nyomtatás, megosztás, és valószínűleg itt lesz a helye a dokumentumokat a Microsoft ingyenes webalkalmazásaiba feltöltő parancsnak is.

Lényeges apróságok

A változások elérték az Office 2007-ben bemutatott, mély érzelmek kiváltására képes szalag menüt is. A funkciók tucatjait kínáló sáv könnyebben csukható össze, ha a felhasználó magára akar maradni az épp írt levelével, szövegével vagy prezentációjával. Az egységesített színsémának köszönhetően az összes Office alkalmazás profi sötétszürkében pompázik, csupán a Fájl menü színe alapján lehet köztük különbséget tenni.

Látványos apróságokkal javult az irodai csomag szövegszerkesztője, a Word. Az oldalsávba költözött a navigációs nézet, ami segít a szöveg áttekintésében, és ahol egérrel egyszerűen át lehet rendezni a különböző részek sorrendjét. A navigációs oldalsávon kapott helyet a kereső is, ami a találatok mellett azok szövegkörnyezetét is mutatja, megkönnyítve az egy-egy elvesztett mondatot kereső munkáját.

Forrás: [origo]
Oldalt sorakoznak a szövegkörnyezettel a keresési találatok

A több forrásból, weboldalakból és korábban megírt szövegekből összemásolt dokumentumok szerzőit segíti az áttervezett beillesztés funkció. A változás oka az új Office-t hosszú cikkben ismertető Paul Thurrott szerint, hogy a beillesztés parancs után a felhasználók leggyakrabban a visszavonás parancsot adták ki, amikor látták, hogy az új szöveg nem passzol a már begépelthez. A Word 2010-ben a Ctrl-V lenyomása után feltűnő panelen lehet választani, hogy megőrizze-e a szöveg a magával hozott formázást, vagy hasonuljon a már begépelt sorokhoz.

Forrás: [origo]
Utólag is lehet korrigálni a hibásan beillesztett szöveget

A szöveg beillesztése mellett változott a formázás is. Új, csillogósabb, modernebbnek ható effekteket illeszthet a címeire az, aki igazán rikító dokumentumot szeretne. Ebben segítségére van az áttervezett, tükröződéseket, vágásokat és egyéb finomítási lehetőségeket tartalmazó kép eszköztár is. Az elegancia kedvelői pedig a jobb tipográfiának, a karakterek okosabb elrendezésének örülhetnek.

A látványvilágon javítottak az előadások megfűszerezésére és tönkretételére egyaránt alkalmas PowerPointot fejlesztő szakemberek is. A diák közé újfajta áttűnéseket, animációkat illeszthetnek az Apple Keynote-ját vagy a Prezit eddig irigylő előadók.

Forrás: [origo]
Új áttűnések, hogy szebbek legyenek a diasorok

Komoly fejlesztése a 2010-es PowerPointnak, hogy a videók beillesztése mellett már meg is lehet szerkeszteni az előadásba szánt mozgóképes anyagokat közvetlenül a szoftverből. Az eddig a filmbe való beletekerésre kényszerülő, illetve a szükségtelen filmrészletek miatt hatalmas méretű prezentációkat termelő előadók biztosan fognak örülni a lehetőségnek.

Forrás: [origo]
Videót is lehet már szerkeszteni a PowerPointban

Míg a prezentációs szoftvert készítő csapat az Apple-től tanult, az Outlook 2010-ért felelős csoport valószínűleg a Gmailt nézte meg jobban. A Microsoft levelezőjének következő verziója képes lesz beszélgetésekben gondolkodni, automatikusan egy vitaszál alá rendezve az összetartozó leveleket. Az eredmény kevesebb elemet tartalmazó bejövő mappa és gyorsabban áttekinthető levélváltások, ráadásul az egész levélláncot együtt kezelve kattintások tucatjait lehet megspórolni.

Forrás: [origo]
Gyorsabb munkát tesz lehetővé az új Outlook

A levelezéssel töltött idő rövidítésére használható a Quick Steps nevű funkció is. A gyakran elvégzett feladatok automatikus végrehajtását segítő ikonok kitüntetett helyet kaptak a szalag menün. Segítségükkel egy kattintással lehet találkozót létrehozni, leveleket áthelyezni vagy továbbítani. A gyorsfunkciók teljesen testreszabhatóak, így minden üzenetzsonglőr azt tart majd a szalag menü közepén, ami a legjobban gyorsítja a munkáját.

A legkevésbé látványos változások a Excelben történtek. A 64 bites rendszerekre megírt változat minden eddiginél több memóriát tud kezelni, amivel lehetségessé válik az igazi táblázatmonstrumok létrehozása is. Emellett újfajta, gyorsabb szűrési lehetőségeket, illetve akár egy cellányi helyre is beilleszthető csinos grafikonokat is.

Böngészőben is fut majd az Office

A új Office csomag nem csak az asztali számítógépeken és a laptopok képernyőin fog feltűnni. Office Web Applications néven a böngészőből is elérhető verziója is lesz a programoknak, amelyeket valószínűleg a felületen megjelenő reklámok elviseléséért cserébe ingyenesen lehet majd használni. A szinkronizációra pedig alapból képesek lesznek a programok, a PowerPoint már a kipróbálható verzióban is felajánlja, hogy a prezentációt feltölti a webre is.

forrás: Microsoft
Pont, mint a Word, csak ez böngészőben fut

A webes csomag mellé készül a PDA-kra és okostelefonokra tervezett Office is, amivel menet közben is lehet szerkeszteni az asztali gépen megírt dokumentumokat. Az iPhone-tulajdonosok sem maradnak ki, a Microsoft ígéretei szerint a Web Applications működni fog az Apple telefonján található Safari böngészővel, valamint a Firefoxszal is.

Werkfilm és stáblista

A Microsoft irodai csomagjának legújabb verziójára még legalább fél évet kell várni. A cég azonban létrehozott két oldalt is, ahol az érdeklődők betekinthetnek a szoftverfejlesztés kulisszái mögé. Míg az Office 2010 oldalán csak az újdonságokat mutatják be a fejlesztők, az Office - The Movie lapon viszont a változások okait, a felhasználók által küldött visszajelzések kiértékelésének módját és egyéb titkokat is megosztanak a Microsoft mérnökei a közönséggel.


Előzetes is dukál, ha kulisszák vannak

Kiderül például az is, hogy a felhasználói élmény javítására szolgáló programból származó adatokban elemzik, hogy melyik menüket kattintják le sokszor egymás után, vagy hogy hogyan használják az egyes Office-szoftvereket. De adatot szolgáltatnak a 2010-es csomag telepítése után a Tálcán megjelenő kis mosolygó és szomorú arccal küldött rövid felhasználói megjegyzések is.

Érdemes még várni vele

A legújabb Office próbaverziójáért már most lehet sorakozni, ehhez csupán az Office 2010 - The Movie oldalon kell regisztrálni. A kevéssé türelmes felhasználók megtalálhatják a programcsomag kiszivárgott verzióit a torrentoldalakon is, ám ezekkel nagyon kell vigyázni, mert gyakran tartalmaznak hozzáadott vírusokat. Mégsem a vírusok miatt tanácsoljuk azt, hogy az Office 2007-et vagy az OpenOffice aktuális kiadást halálosan unó felhasználóknak, hogy várjanak a Microsoft csomagjának kipróbálásával. A magyar nyelv teljes hiánya és az alkalmazások instabil volta miatt komoly munkára nem alkalmas egyelőre a szoftvercsomag.