Vágólapra másolva!
Ezen a héten a Google böngészőjének új, számtalan színben pompázó verzióját, egy klassz képrészlet-nagyító programot, egy pendrive-on, CD-n érkező vírusok elleni védelmet kínáló programot, valamint egy médiafájl-elemző szoftvert ajánlunk letöltésre. Ez utóbbi lejátszási problémák elhárításában lehet segítségünkre.
Vágólapra másolva!

SMILLA ENLARGER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (8 megabájt)

A Smilla Enlarger és Image Enlarger néven futó nyílt forrású alkalmazásra a SourceForge-on bukkantunk rá: a programot arra lehet használni, hogy egy digitális fénykép kis részletét aránylag jó minőségben kinagyíthassuk - köszönhetően a készítők által kifejlesztett algoritmusnak. Használata nem túl bonyolult, a középen, lent lévő "Browse" gombra kattintva lehet megadni a feldolgozni kívánt képfájlt. A baloldali képen a négyzetet mozgatva lehet kiválasztani a kiválasztandó képfelületet, amely jobbra kinagyítva látható. Az extra beállítási lehetőségek, így például az élesség mértéke, illetve a képzaj eltávolítása a csúszkákkal lehet szabályozni, hatásukat a Preview gombra klikkelve lehet megszemlélni.

GOOGLE CHROME 3 BETA

Forrás: [origo]
Az ingyenes böngésző béta verziójának letöltése (556 kilobájt)

Új béta verziót adott ki a Google saját böngészőjéből, a Chrome-ból, amely a stabil változattal párhuzamosan tesznek elérhetővé a vállalkozó kedvű érdeklődőknek. A 3.0.195.6-es verziószámú, nem végleges kiadás legfontosabb újdonságát a témák használata jelenti, mint a fenti képen is látszik, akár füves kinézetet is lehet kölcsönözni a böngészőnek, de ezen kívül egy sor egyéb mintát felkínál első indításakor a szoftver. A bétában már testreszabható az új böngészőlapok megnyitásakor megjelenő kezdőoldal tartalma, illetve továbbfejlesztették a keresőfelületet és címsort egyesítő Omniboxnak nevezett funkciót (ez az, ahova a webcímeket kell beírni), valamint a sebességet illetően is további javulást értek el a készítők, ezért érdemes kipróbálni a félkész verziót.

AUTORUN EATER

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (1,37 megabájt)

Első telepítését követően egy kedves kecskemekegéssel fogadja használóját az AutoRun Eater - szerencsére ez a menüjéből a Startup/Exit Sound pontnál kikapcsolható. Ez az ingyenes alkalmazás egyébként az USB-meghajtón, CD-n vagy hordozható merevlemezen, esetleg floppy-n érkező kártékony kódok ellen nyújt védelmet. Windows alatt ugyanis ezeken a hordozható eszközökön elhelyezett autorun.inf fájl segítségével különböző kártevőket lehet észrevétlenül a rendszerbe juttatni - ez egyébként ugyanaz a funkció, amelyet arra is lehet használni, hogy automatikusan elindítsa a DVD vagy a CD lejátszását. Sajnos egyes víruskeresők beépített kártevőmintái miatt ezt a programot is kártevőként érzékelik, ezért aki kockázatosnak érzi emiatt használatát, annak azt ajánljuk, ne telepítse fel. Tesztelőnknek nem jelzett benne kártevőt az Avira Antivirus.

MEDIAINFO

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (1,1 megabájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal video-, hang-, és feliratfájlokról lehet minden fontos paramétert megtudni: például azt, milyen algoritmussal rögzítették, valamint mennyire jó vagy rossz a hang vagy a kép minősége, vagy éppen a képarány. Ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk nem sikerül semmilyen szoftverrel sem lejátszani egy letöltött filmet vagy zenét, a MediaInfóval ugyanis meg lehet nézni, mi okozhatja a problémát. Gyakorlatilag minden fontosabb fájlformátumot támogat.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

http://www.youtube.com/v/ZU4TcekucDE&hl=en&fs=1&


A hét letölthető játékait és a friss videojátékos híreket itt találja

Heti játékajánlónk különösen véresre sikerült: megérkezett a legmenőbb verekedős Batman játék demója, amiben a Joker által elfoglalt elmegyógyintézetben kell rendet tenni. Aztán felakasztjuk a hóhért, bemutatjuk az internet legélesebb nyelvű kritikusának saját játékát, majd csatába kergetjük a tizenhetedik század nagy kereskedőházait az Indiák feletti uralom reményében. A hadigépezet a világháborúval dübörög tovább, a stratégák a világtérkép felett görnyedve dönthetik el, mi legyen a Föld sorsa a Heats of Iron 3 demójában, az akciójátékok rajongói pedig német ügynököket vadászhatnak le az orosz elhárítással. Kemény hétvége kezdődik.

Korábbi letöltésajánlóinkat a Szoftverblogon böngészheti át.