Buborékmentes Google-mobil

Vágólapra másolva!
Lassú és esetlen még a Google világot megváltoztató robotja, bár lehet csak az általunk kipróbált HTC készülékből spórolták ki a kellően gyors processzort. Az operációs rendszer már vonzó, de még csak az igazán türelmeseknek ajánljuk a készüléket. Egy héten át teszteltük a legszebb androidos mobilt, a HTC Hero-t.
Vágólapra másolva!

A Heróval harmadik androidos telefonját készítette el a korábban inkább Windows Mobile platformot támogató tajvani HTC. A külsőre nincs is panasz, a készülékkel bemutatkozó Sense felület gyönyörű. A felhasználó hét oldalnyi, ikonokkal és alkalmazásokkal telerakható felületet kap, amik között szabadon lapozgathat. A gyártó bekészített pár előre elkészített berendezést is, ezeket scene-nek, azaz színtérnek hívja a menü, ám szabadon létre lehet hozni újabbakat.

Az alap Android widgetek mellett több extra, a HTC készülékére tervezett kütyüt tartalmaz a Hero. Az órák szerelmesei például modern és klasszikus kronométerek közül válogathatnak. A Gmail alkalmazás mellett van HTC-s levelező, külön naptárprogram, Twitter-kliens, fotós, GPS-es és zenés alkalmazás is. A választási lehetőségek miatt kezdetben kicsit zsúfoltnak tűnhet az alkalmazásokat felsoroló menü, ám az igazi káosz csak azután köszönt be, hogy a felhasználó rátalál az Android programokat tartalmazó Marketre.

Az első bekapcsoláskor - amit célszerű wifi közelében elvégezni - a felhasználó kiválaszthatja a készülék nyelvét, hozzáadhatja Google és Facebook fiókját, hogy ismerősökkel teli címtárral vágjon neki a telefon felfedezésének. A készülék egyelőre nem tud magyarul, a menü az angol mellett szlovák, cseh és lengyel nyelven érhető el, a billentyűzeten azonban megtalálhatóak a hazánkban használt ékezetes karakterek is.

Google logó nincs, szoftver van

Az Android operációs rendszert választó gyártók három konstrukcióban juthatnak hozzá a szoftverhez. Az első út teljes függetlenséget, ám a Google programjainak hiányával jár, a második már szerződéssel jár, ám a keresőóriás logóját még nem kell feltüntetni a készüléken. A harmadik út vezet a fullextrás, az összes Google szoftverrel felvértezett készülékekhez, ám itt egyezik bele a legtöbb korlátozásba a telefont gyártó cég. A harmadik kategóriába eső, "Google Élmény" készülékekre például bármilyen alkalmazást telepíthet a tulajdonosuk, a gyártó nem szűrheti az Android Market kínálatát. Ezzel megnyílik az út például a mobilnet kapcsolatot megosztó alkalmazások, vagy a Google Voice jellegű VOIP alkalmazások előtt.

A HTC Hero a középső kategóriába tartozik, a szolgáltatónak és a gyártónak elvben lenne lehetősége szűrni a telepíthető alkalmazásokat, ám a nálunk járt kártyafüggetlen példányra mindent sikerült feltelepíteni, amit szerettünk volna. A telefonon futó Android Market kliensből csak a hivatalos boltba bekerült szoftverek közül válogathatunk, azonban a számítógépre telepíthető HTC Sync programmal fel lehet másolni más forrásból származó androidos appokat is. Ehhez csupán a biztonsági okokból bekapcsolt tiltást kell kiiktatni a telefon menüjében, ami nem engedi a készülékre az aláírás nélküli programokat. A még bátrabbak, és a Linux rendszert jól ismerők pedig akár rendszergazdai jogosultságokat is szerezhetnek a készüléken, ha nem bánják a garancia elvesztését.

Netezni született

A Herón látszik, hogy netezésre készült. Az alap widgetek között van a Twitter mikroblog-szolgáltatás frissítésére szolgáló alkalmazás, a címlistába be lehet fűzni a gmailes ismerősöket, a facebookos barátokat. Ha lelkiismeretesen beléptünk az összes szolgáltatásba, akkor az smsekről vagy elmulasztott hívásokról szóló figyelmeztetések között feltűnnek az új twitteres, facebookos infók is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kézbevaló forma, határozott "áll" (további fotók galériánkban)

Nem csak a beköthető közösségi hálók árulkodnak arról, hogy netezésre tervezték a készüléket. A HTC Hero az első olyan androidos mobil, ami elboldogul a Flash-sel, így lehet rajta YouTube videókat nézni. A funkció még nem igazán gyors, a mozi elindulására esetenként várni volt, sőt a Yahoo Movies egyik előzetesével sikerült teljesen lefagyasztanunk a böngészőt.

Gondolkodós, méla fajta

A készüléknek összesen két olyan problémája van, ami miatt nem feltétlenül ajánljuk a Herót. A telefonba a korábbi androidos HTC modellekben már bizonyított 528 megahertzes Qualcomm ARM processzor dolgozik. Míg a Dream és a Magic készülékekhez elég volt ez a CPU, a Sense felületbe látványosan beletörik a bicskája. Már a widgeteket tartalmazó oldalak lapozgatása közben is előfordul, hogy megakad az animáció, várni kell a következő ikonsor megjelenésére. Még a csodálatos órawidgetek is csak két-három másodperc után mutatnak pontos időt, előbb beállítják magukat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fekvő nézetben kényelmes a billentyűzet
(további fotók galériánkban)

A lassúság azonban böngészés vagy gépelés közben válik igazán zavaróvá. A kényelmesnél másodpercekkel többet kell arra várni, hogy a képernyő váltson portré és fekvő mód között. De látszik a szenvedés a Webkit motoros böngészőben alapértelmezettnek beállított HTC oldal megjelenítése közben is. Még az sms-ek lapozgatása közben is tud akadni az animáció. A készülékből valahol eltűnik a teljesítmény, a jövő csodálnivaló darabja helyett lassúcska okostelefonná, az eljövendő szuperkütyük korai vázlatává lesz.

Nem spórolt a HTC az irányításra szolgáló gombokkal és tekerentyűkkel. A 320*480 pixel felbontású multitouch képernyő mellett található a készüléken a telefonok világában szokatlan trackball és hat darab gomb is, ami az iPhone jóval egyszerűbb kezelőfelületéhez képest pilótafülke. A gombok garmadájával pár nap használat után meg lehet barátkozni, egy idő után leszokik az ember a kilépés vagy a beállításokat előhozó ikonok kereséséről, de a zsúfoltság érzet nem múlik.

Majdnem teljesen jó

A HTC Hero minden elképzelhető extrát tartalmaz, amit egy okostelefontól elvárhat a tulajdonosa. Képes gyors mobilnet-kapcsolatra, van benne GPS-vevő, gond nélkül, szinte észrevétlenül működő wifi. Öt megapixeles kamerával rendelkezi, ami a vaku hiánya miatt főleg nappali fotózásra alkalmas. A viszonylagos szabadságot biztosító Android rendszernek köszönhetően a gyári szoftvereket gyorsan le lehet cserélni okosabb - például ISO és fehéregyensúly állítási lehetőségek a kamerához vagy rezgés helyett üvölteni is képes ébresztőóra - verziókra.

A lassúság és a szoftver esetenkénti kiforratlansága miatt azonban a kártyafüggetlen verzióban 150 ezer forint körüli összegbe kerülő készüléket nehéz igazán megszeretni. Érezni, hogy az Android egyszer nagyon jó lesz, hogy a HTC képes elegáns készülékeket gyártani, csak a Hero nem sikerült jól.

A HTC Hero tesztkészüléket a Speedshoptól kaptuk kölcsön.