Üzemzavar a tengeralatti netkábelen

Vágólapra másolva!
Egy Kína és Tajvan között lefektetett vízalatti kommunikációs kábel szerdán megsérült, ami miatt az internetes adatforgalmat más irányba terelték, ami Ázsia dél-keleti részén az elérések lassulását eredményezte.
Vágólapra másolva!

A PC World híradása szerint az Asia-Pacific Cable Network 2 (APCN2) nevű, Csendes-óceán aljára fektetett, Kínát és Tajvant között kihúzott optikai szálnak az a szegmense sérült meg, amely a Hongkong és San-tou városa között található. Szerdán helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 11 órakor a kommunikációs kábel monitorozó rendszere jelezte, hogy a 7-es szegmensben hiba következett be. A lap értesülései szerint bár az internetes forgalmat más útvonalakra terelték, a térségben a meghibásodás az internet elérésének lassulását okozta - leginkább Szingapúrban. Azt, hogy mi okozza a hibát, egyelőre az üzemeltetők sem tudják, nem biztos, hogy a kábel szakadása okozza a gondot, lehet, hogy más technikai hiba lépett fel.

Az APCN2 kábelt egyébként egy 26 telekommunikációs cég által alkotott konzorcium üzemelteti, és Szingapúrt, Malajziát, a Fülöp-szigeteket, Hongkongot, Tajvant, Kínát, Dél-Koreát és Japánt köti össze. 2006-ban egy erős földrengés nyomán több helyen is megsérült a tengeralatti optikai kábal, amely a mostaninál jóval komolyabban lelassította az internetezést Dél-kelet-Ázsiában. Tajvan közelében a múlt héten egy másik, EAC (East Asia Crossing) kábel is megsérült több helyen, melyek javítása jelenleg is folyamatban van, és várhatóan augusztus 20-áig véget is ér, de ez az időjárási viszonyoktól is függ.