Jövőre már 3D-s tévét nézhetünk

Vágólapra másolva!
A Sony és a Panasonic szerint jövőre már 3D-ben nézhetjük a filmeket a nappaliban, de még a videojátékok is kiemelkednek a képernyőből, míg a Philips úgy véli, a technológia még nem elég kiforrott, ezért mozis képarányú, extra szélesvásznú tévével csábítaná a vevőket, az LG pedig száműzte a keretet lapostévéiről. Nemsokára a laptopok is újfajta kijelzőt kaphatnak, akkumulátoros üzemidejük pedig már elérte a fél napot. Az IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás legérdekesebb újdonságai.
Vágólapra másolva!

Full-HD? Száz hertz? Újabb menő technológia ostromolja majd a jövő évtől a nappalikat: a háromdimenziós tévé, amely az idei IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás sztárja. A térhatás érzetét biztosító PC-s megoldást már korábban kipróbáltunk, úgy tűnik azonban, a technológia ezt a szűk szegmenst is kinövi hamarosan.

http://www.youtube.com/v/RfO8bTqnmA4&hl=en&fs=1&border=1

A Sony 3D tévéjének promóciós videója

A cég közleményéből kiderül, hogy megoldásuk az IMAX mozikhoz hasonlóan egy olyan speciális, akkumulátorról működő szemüvegen keresztül teszi majd elérhetővé a térhatást, amelynek két lencséje a képernyővel szinkronban váltogatja majd azt, hogy épp melyik szemnek közvetít képet: mindez olyan gyorsan történik, hogy a lencsék nyitását és kitakarását nem is érzékeli a néző. Sajtóbeszámolók szerint ezzel a megoldással realisztikusabb látványt lehet elérni mint az eltérő polaritású lencséket használó megoldással, viszony ezek a szemüvegek drágábbak az utóbbiaknál.

Mindez ráadásul Full-HD, vagyis 1980x1080 pixeles felbontású filmek esetében is elérhető lesz. A Sony első 3D-s Bravia tévéi a jövő év második felében kerülnek majd a boltokba, a cég azonban gyors képfrissítésű LCD-vel szereli fel majd laptopjait és PlayStation 3 konzolját is kompatibilissé teszi a technológiával, leányvállalatai pedig térhatású látványt használó videojátékokat és filmeket is kiadnak majd hozzá. A CNet beszámolója szerint ráadásul a playstationös megoldás - elvileg - minden korábban kiadott játék esetében biztosítja majd a térhatású látványt, legalábbis fejlesztői ezt szeretnék elérni. A háromdimenziós Blu-ray filmek szabványát az új generációs DVD-technológia dolgait egyengető szervezet várhatóan még az idén elfogadja majd, így van esély arra, hogy ezek 2010-ben valóban megvásárolhatók legyenek.

http://www.youtube.com/v/IA8St57xnx4&hl=en&fs=1&border=1
3D tévé a Panasonic szerint

A Sony mellett a Panasonic is prezentálta saját megoldását, ami a Full HD 3D nevet viseli: ennek piacra kerülését ugyancsak 2010-re ígérik, és egyelőre úgy tűnik, hogy kizárólag a cég plazmatévéin lesz elérhető - ezek ugyanis a megoldáshoz szükséges gyors képfrissítést biztosítani tudják. A japán cég a technológiát támogató Blu-ray lejátszókat tervez majd piacra dobni a 3D-s házimozizáshoz, és technológiája ugyancsak hasonló szemüvegekkel operál majd, mint a Sonyé.

Kevésbé optimista a 3D elterjedése terén a Philips: a cég képviselője úgy nyilatkozott a CNetnek, hogy még nem tartják kellően kiforrottnak a térhatású televíziót, így nem tervezik azt sem, hogy a közeli jövőben ilyen készüléket dobjanak piacra. Ugyanakkor ennek a gyártónak a standján is érdekes készülék fogadta a látogatókat: egy 21:9-es, azaz a moziéval megegyező képarányt használó, 142 centiméteres képátlójú LCD-tévé. A készülék prototípusának képernyője elé ráadásul mikroméretű polarizációs lencséket is építettek, így - megfelelő szögből nézve - akár szemüveg nélkül is képes háromdimenziós látványt nyújtani. A cégnél egyébként még kísérleteznek a különböző megoldásokkal, többek közt az olcsó, eltérő polarizációjú lencsékkel felszerelt, akkumulátort sem igénylő szemüveggel használható technológiával is.

Forrás: [origo]

A mozis képarányok alkalmazásával teljességgel száműzhetők a képernyőről a jól ismert fekete csíkok, bár az extra széles készüléken a hagyományos tévéadások megtekintése lehet problémás, de a Philips közlése szerint intelligens képformázási megoldásokkal a hagyományos 16:9-es adást is jó minőségben lehet megtekinteni rajta. Az LCD-megjelenítő egyébként kétszáz hertzes képfrissítést használ, és felszerelték az Ambilight nevű háttérvilágítással is, amely a filmvászon történéseinek megfelelő színű fényt sugároz a falra.

Már idén debütál a keret nélküli tévé

Nem kell a jövő évig várni az LG keret nélküli tévéjére, amelytől márkaneve - Borderless - azt várnánk, hogy előlapját gyakorlatilag száz százalékban a lejátszott adás képe tölti ki. Sajnos ez még nem így van, a két új modell esetében csupán arról van szó, hogy a folyadékkristályos képernyő és a körülötte lévő lekeskenyített káva közötti illesztés teljes egészében megszűnt, így szemből egybefüggő üveglapnak látszik.

http://www.youtube.com/v/nI51Rqrlsd8&hl=en&fs=1&border=1

A gyártó blogján publikált videós bemutatón jól látszik, hogy a kép nem tölti ki a teljes képernyőt, bár a káva valóban a megszokottnál vékonyabb, de még nem sikerült teljesen eliminálniuk a mérnököknek, ehelyett a plazmatévékhez hasonló külsőt kölcsönöztek az LCD-s modellnek. Mindkét új modell Full-HD felbontásra képes, egyikük 100, másikuk 200 hertzes képfrissítést használ, és le tudják játszani a HD felbontású DivX videofájlokat is USB porton keresztül.

Tévé vagy távirányító?

A PC World a Samsung érdekes ketyeréjéről számolt be, ami egy távirányító, amit egyben minitévéként is lehet használni - bár még csak prototípus létezik belőle. A wifit használó készülék leginkább egy digitális képkeretre hasonlít, képernyője azonban érintésérzékeny, így a csatornaváltáson kívül egy sor egyéb extra szolgáltatást is kínál: bele lehet nézni rajta a többi csatorna műsorába is anélkül, hogy a nagy tévén át kellene váltani ehhez. Az okos távirányító alapvető internetes szolgáltatásokat is kínál, azt azonban még nem tudni, megjelenik-e majd a boltok polcain.

Könyv helyett Eee PC
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tajvani Asus Eee PC-jével a netbookok piacát hódította meg, egy készülő új modellel viszont az e-könyvek szegmensét is becélozza: a dupla érintőképernyős Eee Readerből ugyan még csak prototípust állítottak ki Berlinben. Ám azt már most is tudni, hogy két modell lesz majd kapható belőle, az olcsóbbik pedig húsz-harmincezer forintba kerül majd a tervek szerint.

Az interneten publikált fotók alapján az eszköz színes, háttérvilágításos képernyővel rendelkezik, a Besttabletreview pedig úgy tudja, hogy webkamera, wifi, mikrofon és hangszóró is kerül bele, és skype-olásra is lehet használni. Az azonban még nem derült ki, hogy mennyire szemkímélő módon lehet majd rajta szövegeket olvasni, hiszen a Sony Readere vagy az Amazon Kindle pont emiatt alkalmaz speciális, ám csak monokróm megjelenítésre alkalmas e-tinta képernyőt saját eszközein. Az Eee Readert egyáltalán nem szerelik fel hagyományos billentyűzettel, a karakterbevitel az iPhone-hoz hasonló módon, a képernyőn megjelenő virtuális tasztatúrán keresztül történhet.

Újfajta képernyőt kaphatnak a laptopok

Míg a jelenleg kapható noteszgépek mindegyikét LCD-vel szerelik fel, a Samsung várakozásai szerint műr jövőre a boltokba kerülhetnek az első olyan modellek, amelyek OLED-del, vagyis szerves fénykibocsátású diódákat használó megjelenítőt használnak - legalábbis a dél-koreai cég még jövő karácsony előtt ki akarja hozni első ilyen termékét. Az OLED technológiával a jelenleginél vékonyabb kivitelű noteszgépeket lehet építeni, mivel az LCD-től eltérően nincs szükség háttérvilágítás beépítésére, ez pedig jelentősen csökkenti a fogyasztást, és növeli az akkumulátoros üzemidőt - ám egyelőre sokkal drágább előállítani annál.

Forrás: [origo]

Egyelőre a szuperképernyős laptopokra még várni kell, a Samsung azonban még az idén piacra dobja új netbookjait, az N130-ast és az N140-est , amelyek 7,5, illetve 11 órás üzemidőre lesznek képesek egy töltéssel. A 10,1 colos képernyővel szerelt minilaptopokat Intel Atom processzor hajtja majd, belsejükben 250 gigabájtos merevlemez lesz, és Windows 7-tel is meg lehet majd venni őket októbertől. N510 márkajelzéssel egy érdekesebb típust is kihoz a cég, melyet Nvidia Ion lapkával szerelnek fel, így akár Full-HD-s videofájlokat is le tud játszani, és HDMI-n keresztül a tévéhez is csatlakoztatható.

Szuperkönnyű netbook a Sonytól

A japán gyártó is netbookkal rukkolt elő Vaio X néven: a 11,1 colos képernyővel szerelt készülékről a PC World képet is közölt. Érdekessége, hogy szénszálas házának köszönhetően csupán hétszáz grammot nyom a mérlegen, vastagsága pedig csupán 14 mm. A készülék Windows 7 operációs rendszerrel kerül majd a boltokba, akkumulátoráról pedig a Sony fogalmazása szerint "egész nap használható lesz". Berlinben még Atom processzorral szerelt prototípusát mutatták be, azonban a boltokba egy kisebb fogyasztású, fejlettebb lapkával kerül majd, ami 2 gigabájt memóriával egészül ki.

Forrás: [origo]
Toshiba JournE: csak érintőképernyővel

Érdekes koncepciójú hordozható számítógéppel rukkolt elő a Toshiba is: a JournE nevű tábla-PC-ről teljesen hiányzik a billentyűzet, ennek a szerepét érintőképernyő tölti be. A 7 colos (17 cm-es) átlójú képernyővel szerelt masina csupán 1,3 cm vastag, paraméterei azonban nem túl izgalmasak: hordozható eszközökbe szánt ARM processzor beépített wifi, operációs rendszerként pedig a kissé elavult Windows CE 6.0-t alkalmazzák, amely 6-os Internet Explorert és 9-es Windows Media Playert tartalmaz. Az eszköz nagyjából fél kilót nyom a mérlegen, és menürendszeréből a YouTube-ot és más videomegosztókat, közösségi szájtokat, a Live Messengert és képfeltöltő szájtokat lehet elérni, emellett médiafájlokat is le tud játszani.