Nem sértenek jogot a Google hirdetési keresőszavai

Vágólapra másolva!
Bár még nem hozott végleges ítéletet, az Európai Bizottság szerint nem sért törvényt az, hogy a Google cég levédetett márkanevekkel, védjegyekkkel kapcsolatos keresőkifejezéseket árusít hirdetőinek az előbbi jogok tulajdonosainak engedélye nélkül.
Vágólapra másolva!

A keresőcéget a Louis Vuitton divatmárkát birtokló LVMH társaság és más francia társaságok perelték be korábban, melyek azt találták problémásnak, hogy a Google levédett márkaneveihez kapcsolódó keresőkifejezéseket értékesít a luxustermékeket gyártó társaság hozzájárulása nélkül. Ilyen kifejezés lehet például a "Louis Vuitton napszemüveg" vagy a "Dior parfüm" is: az ehhez hasonló kifejezések megvásárlására egy online felületen lehet licitálni.

A licitálók az adott kifejezéshez kapcsolódó hirdetési felületeken - így az AdWords reklámprogramhoz csatlakozó honlapokon, illetve például a Gmail vagy más Google-szolgáltatások felületein - kapnak megjelenést. Ha rászánja a kellő összeget, akár egy magánszemély is hirdetheti saját honlapját a luxusmárkák mellett megjelenve. A legelső, kiemelt helyen mindig a legnagyobb összeget ajánló licitáló reklámjai jelennek meg, a kevesebb pénzt kínálók pedig az alsóbb helyekre szorulnak. Ugyanakkor ezzel az eljárással például a hamis Rolex órákat árusítók is megjelenést vásárolhatnak a valódi, drága modellek mellett, ezt találták problémásnak a Google-t perbe fogó társaságok is.

A keresőóriás bevételeinek döntő többsége az ilyen jellegű online hirdetésekből származik, így az ezek használatának módosítása jelentősen befolyásolná a cég pénzügyeit. Az Európai Bíróság azonban kedden kimondta, a Google nem sérti a védjegyekkel kapcsolatos európai törvényeket a védjegyeket tartalmazó keresőkifejezések értékesítésével. Ugyanakkor a testület azt is kimondta, hogy a Google felelőssé tehető abban az esetben, ha olyan tartalmakat értékesít az AdWords programban, amely közvetlen módon sért egy védjegyet. Az Európai Bizottság a keresőszavak ügyében csak hónapok múlva hozza meg végleges döntését, kedden csak Poiares Maduro főtanácsnok jogi szakvéleményét tette közzé. Ugyanakkor a Reuters híradása szerint nem valószínű, hogy a luxembourgi székhelyű testület ezzel ellentétes ítéletet hozna.