Vágólapra másolva!
Nem kell grafikusnak lenni, tippünk segítségével kezdők is könnyen kijavíthatják a vaku mellékhatásaként jelentkező vörö szemeket.
Vágólapra másolva!

A fényképezőgépek folyamatos fejlődése ellenére is előfordul ma is, hogy a kompakt készülékek vakuja vörösre festi a portré szereplőjének szemeit. Nincs mit tenni, utólag kell korrigálnunk a hibát a digitális fényképezőgépről letöltött fotókon. A művelet számos programmal elvégezhető, közülük több ingyenes is. A Windows Live programcsomag a legtöbb mai számítógépen megtalálható, így célszerű a Windows Live Fotótárhoz fordulni vörös szem ügyben is. Cikkünk lépésről lépésre vezeti végig akár a kezdő felhasználót a művelet lépésein.

1. Szerezzük be és telepítsük a Fotótár alkalmazást gépünkre, ha még nem található meg rajta (a Windows Vistának és Windows 7-nek eleve részét képezi a Fotótár). A szoftver a Live csomag része, ingyen mrgszerezhető a Microsoft Windows Live Fotótár oldaláról a Letöltés gombra bökve. Válasszuk ki tetszés szerint, hogy mely egyéb összetevőket (Messenger, Mail, Szerkesztő, Movie Maker, Fotótár, Családbiztonság, Toolbar) is szeretnénk gépünkre telepíteni, de a Fotótár mindenképpen legyen bejelölve.

Forrás: [origo]

2. Ha elkészültünk, a Fotótár bekerül az indítómenübe, indításához kattintsunk a Start gombra , majd a Minden program menüpontra, aztán a Windows Live mappában a Windows Live fotótár parancsra.

Forrás: [origo]

3. Hasonló a fotótár böngészője az Intézőhöz, bal oldalt a különféle helyek és mappák rendszere található, jobb oldalon pedig a kigyűjtött fotók előnézete. Egérkattintással kijelölhetünk egy vagy több képet, melyeket a felső eszköztár Javítás gombjával vehetünk kezelésbe.

Forrás: [origo]

4. Közelítsünk rá a kérdéses területre, azaz a szemek környékére, hogy könnyebb legyen a dolgunk. Az ablak jobb alsó részén található csúszkával változtatható a nagyítás mértéke, a képfelületre bökve a tenyérkurzorral tologathatjuk a fotót a kívánt pozícióba.

Forrás: [origo]

5. A jobboldali tevékenység eszköztárból válasszuk ki Vörösszem-hatás eltávolítása pontot. Az egérkurzorral vonjunk befoglaló négyszöget a vöröslő szem köré, két sarok között átlósan. A program automatikusan felderíti a szem területét és korrigálja a hibát.

Forrás: [origo]

6. Ha már minden problémás területet kijavítottunk, nincs más dolgunk, mint kilépni a programból a Fájl/Kilépés menüponttal vagy más módon. Automatikusan mentésre kerülnek a változtatások, de amennyiben később nem lennénk elégedettek az eredménnyel, úgy lehetőségünk van az eredeti állapot visszaállítására is.

Forrás: [origo]

Természetesen kilépés helyett választhatjuk a kép nyomtatását vagy közzétételét (interneten, Live azaz MSN fotóalbumba), ezek a funkciók is a felső eszköztáron kaptak helyet.

Egri Imre, PCWorld.hu

További tippek a PC World.hu írásai közül:
Fotómentés bárkinek: Verbatim PhotoSave DVD
Hogyan őrizzük házunkat webkamerával?
Hogyan készítsünk egyszerűen térhatású fotót?
Hogyan készítsünk saját térképet a Google segítségével?