Vágólapra másolva!
Asztali szuperszámítógépet adott ki a Silicon Graphics. Az Octane III befér az íróasztal alá, mégis bestiális teljesítményt biztosít a gazdájának: a dizájnos gépházban nyolcvan processzormag és majdnem egy terabájt memória dolgozik.
Vágólapra másolva!

Nem épp otthoni felhasználásra termett az Octane III nagyteljesítményű munkaállomás. A gyártó áramlástani, kvantummechanikai számításokhoz, adatvizsgálati feladatokhoz, illetve 3D-s tervezési és renderelési munkához ajánlja új gépét.

A vásárló különböző kiszerelésű Octane szuperszámítógépekből választhat. A csúcsgép húsz darab Intel Xeon processzort és majdnem egy terabájt memóriát tartalmaz, ezt akár Windows szerver operációs rendszerrel is lehet rendelni. A kisebb konfigurációk között van 19 kétmagos Atom processzort tartalmazó asztali szuperszámítógép, valamint grafikai munkákra tervezett profi vizuális munkaállomás is. Ez utóbbiakhoz a gyártó a Suse Linuxot ajánlja. Az Engadget információi szerint az Octane III kezdőára 7995 dollár.

A Silicon Graphics a kilencvenes években volt igazán nagy játékos. Hálózatba kötött SGI gépeken készültek az évtized nagy filmjeinek speciális effektusai. A Jurassic Parkban egy rövid időre fel is tűnt az élethű dinoszauruszok megteremtéséért felelős, Crimson nevű masinák egyike. Villámgyors, nagy teljesítményű gépeket az ezredforduló után is tudott gyártani a cég, a tíz leggyorsabb szuperszámítógép listáján ma is találunk Silicon Graphics márjákút, ám az olcsóbb PC-s kluszterek miatt jelentősen csökkent az SGI forgalma.