Vágólapra másolva!
Javarészt demó verziók, de két teljes játék is megtalálható idei kedvenc szoftverbázisos játékaink közül. Klassz autószimulátorokban az idén sem volt hiány, de élvezetes akciójátékokból is csemegézhettünk 2009-ben. Tíz idei kedvencünket válogattuk ki.
Vágólapra másolva!

Bár a raliszimulátor-sorozat névadója 2007-ben elhunyt, a Colin McRae nevével fémjelzett játék új epizódja minden korábbinál jobbra sikeredett, talán ez a program tetszett legjobban tesztelőinknek az idei kínálatból. A Dirt 2 demójában ugyan csak két autó és két versenypálya érhető el, de ezzel is el lehet játszani néhány órát, mivel az egyes versenyek visszanézése is igen szórakoztató.

A grafika pazar, az autókat ripityára lehet törni, de a gázt csak mértékkel érdemes adagolni, mivel a készítők az élethűségre is odafigyeltek, lehetetlen kétszázzal végigrepeszteni az elég változatos pályákon. A kaliforniai Baja ugratós, csúszós pocsolyákkal teli körpályáján egy hatalmas rugóúttal rendelkező, bivalyerős motorral felszerelt offroad versenyjárgánnyal kell megverni a világklasszisokat. A másik kipróbálható futamon a Marokkó melletti sivatag kanyargós útjain kell helytállni egy Mitsubishi Eclipse GT volánja mögött ülve. Fontos újítás az idő visszatekerésének lehetősége, egy elrontott kanyar után nem szükséges elölről kezdeni a teljes menetet, elég visszatekercselni az időt pár perccel.


Need for Speed Shift

Forrás: [origo]

A Need for Speed Shiftből két demót is kiadtak, melyekben eltérő autók próbálhatók ki (1 gigabájt)

Az elmúlt években alaposan megtépázódott a legendás autószimulátor hírneve, a minden évben ütemszerűen megjelenő folytatások alig hoztak újítást a sorozat kissé sablonos világába, vagy épp a játékosoknak nem tetsző módon változtak. Szerencsére a Shift alcímű utód készítésekor a fejlesztők alaposan összekapták magukat, így egy nagyon élvezetes, átlagos játékos számára profinak minősülő szimulátor került ki kezeik közül.

Ebben végre törnek a járművek ütközéskor, ráadásul a gyorsulást és hasonló fizikai behatásokat is érzékelteti a játék a látótér deformálásával, ami egyedi jelleget kölcsönöz neki. Ha valaki túl bonyolultnak találná ezt a programot, annak sem kell bánkódnia, 2010-ben érkezik az antiszimulátor-verziós NFS!

Alarm für Cobra 11 - Highway Nights

A játék demójának letöltése (302 megabájt)

A Szoftverbázison már több Cobra 11-es játék demója is elérhető, a német autópályarendőrök az idén egy Highway Nights alcímű eposzban tértek vissza. Ennek játékmenete hasonlít az előző, Burning Wheels alcímű részhez, azaz jócskán van mód benne városi utcákon is száguldani egy izmos BMW-vel, bár járókelőket sehol sem látni. Való igaz, hogy nem ez a program fogja megreformálni a játékipart, de egy estés szórakozáshoz elegendő, hiszen lehet kapcsolgatni benne indexet, szirénát, bűnözőket is kell üldözni benne, a törésmodellje pedig meglepően fejlett.

Fuel

A játék demójának letöltése (1 gigabájt)

Némiképp a Mad Max-filmek hangulatát idézi a Fuel című autóversenyes játék, amelyben a raligépek, terepjárók mellett többek között quadokkal és kroszmotorokkal is lehet száguldani. Ez a program ugyanis egy olyan jövőben játszódik, ahol a globális felmelegedés következtében az időjárás extrém módon szélsőségessé vált, így előfordulhat például, hogy egy hurrikán mellett kell elszáguldani, amely épp teljes fatörzseket hajít az útra.

A demóban csak töredékét lehet bejárni a Fuelban elérhető több mint tizennégyezer négyzetkilométeres terepnek, ám az ingyen is rendelkezésre álló táj, a két jármű és két pálya elég a látványos grafikával bíró szimulátor kipróbálásához. A finomságok tesztelésére úgyanis ott van a szabad vezetés mód, ahol a legnagyobb bozótosban és a legkietlenebb sivatagban is meg lehet hajtani a kocsit próbaképpen.

Ferrari Virtual Race

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes játék letöltése (80 megabájt)

A lista végére hagytuk ezt a promóciós célból készült remek ingyenes játékot, amely csupán 80 megabájt, mégis tetszetős grafikája van. A Ferrari Virtual Racingben háromféle sportkocsi (Ferrari (430 Scuderia, 599 GTB Fiorano, 612 Scaglietti) volánja mögé ülhetünk be, s tehetünk köröket a mugellói pályán. Irányítása és fizikája roppant jól sikerült, sajnos viszonylag izmos gép szükséges futtatásához.