Nagyra nőtt iPodot mutatott be az Apple

Vágólapra másolva!
Lehet rajta internetezni, filmet nézni és könyvet olvasni, de forradalom elmaradt. Bemutatta iPad nevű táblagépét az Apple, amit az e-book-olvasók és a netbookok ellenfelének szán.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója nem sokáig húzta az időt: pár perccel azután, hogy színpadra lépett hétfő este a San Franciscó-i Yerba Buena Arts Centerben, máris megmutatta, mi volt az, ami olyan sokáig izgalomban tartott mindenkit - de némileg csalódást is okozott. A számítógépgyártó régóta várt táblaszámítógépe végül az iPad nevet kapta (ejtsd: "ájped"), és tulajdonképpen nem más, mint egy nagyra növelt iPod Touch: semmi különöset nem tud azon kívül, ami eddig is várható volt tőle, de legalább megfizethető.

A készülék kijelzője 9,7 hüvelykes képátlójú, és 1024x768 pixeles felbontású, a vastagsága mindössze fél hüvelyk, vagyis 1,25 centiméter, és körülbelül 70 dekagrammot nyom. Ezen is csak egyetlen gomb van, mint az iPhone-on, telefonálni viszont nem lehet vele: van belőle wifis és 3G-s (HSDPA) adatkapcsolatra is alkalmas változat, de az Apple-mobilt nem váltja le. A hardverrel kapcsolatban talán a legizgalmasabb újítás az, hogy 10 óra az üzemideje, ha a felhasználó videót néz, és a gyártó ígérete szerint egy hónapos készenléti időt is kibír egy feltöltéssel.

Semmi forradalmi

Az iPad ugyanazokat a szolgáltatásokat vonultatja fel, mint a cég többi érintőképernyős készüléke: van benne wifi, Bluetooth, gyorsulásmérő, ami automatikusan forgatja a kijelzőt, automatikus fényerő-szabályzó szenzor, a drágább változatokban pedig digitális iránytű és GPS. Nincs viszont benne webkamera, ezt a modellt szemmel láthatóan annak találták ki az Apple mérnökei, aki csak fogyasztani szeretné az internetes, multimédiás tartalmakat. A hangkimenete jackdugós, de beépített hangszórói is vannak, és - a saját, a dockcsatlakozóhoz tervezett kábeleivel - tévére is csatlakoztatható.

Forrás: Apple
3G-s iPad. A wifisen nincs a hátlapon a fekete sáv.

Az iPadre letölthetők az iPhone-os szoftverek, de a nagyobb felbontás miatt (az iPhone csak 480x320 pixeles felbontású) vagy nagyítva, vagy a képernyő közepén, egy iPhone-méretű dobozban működtethetők. Az iPhone-tulajok az eddig megvásárolt alkalmazásokat ingyenesen átvihetik rá. A gyártó új fejlesztőkörnyezetet jelentet meg a modellhez, amelynek segítségével kimondottan erre szabott szoftverek jelenhetnek majd meg.

A szerda esti bemutatón az Electronic Arts egy iPadre szabott Need for Speed játékot mutatott be, és egy baseball-játékot is láthattunk: mindkettőt a képernyőn elhelyezett, megérinthető virtuális kezelőszervekkel lehetett vezérelni. Az Apple az iWork irodai alkalmazáscsomag - szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentáció-készítő - ipades változatát is elkészítette, amit az iTunes szoftverboltból lehet letölteni. A három irodai szoftver egyenként 10 dollárba kerül majd a felhasználóknak.

A bemutató alapján az érintőképernyő valóban jól használható, de - ellentétben a New York Times által korábban kiszivárogtatott információkkal - nem sok forradalmi újítása van. Csupán egy hatalmas, virtuális qwerty-billentyűzet jelenik meg a képernyőn, amin írni lehet, és ami Steve Jobs szerint ugyanakkora, mint egy netbook billentyűzete. Ennek ellenére a cég egy dokkolható billentyűzetet is megjelentet az iPadhez egy kitámasztóval, ha valaki asztali gépként szeretné használni az eszközt.

Új szolgáltatás: a könyvesbolt

A készülék, mint ahogy az várható volt, nem csak a netbookok vetélytársa - ahogy Steve Jobs a bemutatón fogalmazott: az Apple válasza a netbookra -, hanem az e-könyv-olvasókkal is versenybe száll. A cég iBooks néven mutatta be új könyvletöltő szolgáltatását, amelyben több nagy kiadó - a Penguin, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Hachette - kiadványai szerepelnek, egy aktuális bestseller 15 dollárért tölthető le. A cég az ePub nevű, nyílt forráskódú szabványt használja az e-könyvesboltjában, de egyelőre nem tudni, hogy már meglévő ePub-könyveket fel lehet-e vinni rá.

Forrás: Apple
Virtuális könyv az iPaden

A ledes háttérvilágítású kijelző ugyan valóban látványos, de az olvasási élmény nagyon más rajta, mint az Amazon hihetetlenül sikeres e-könyv-olvasóján, a Kindle-ön, és a hozzá hasonló készülékeken. A színes magazinok, a weboldalak és a játékok megjelenítésében minden kétséget kizáróan jobb az iPad, viszont az eddig megjelent e-könyv-olvasók a papírhoz hasonló, matt, kontrasztos felületet biztosítanak.

Sokan a nyomtatott sajtó megújítását várták a készüléktől, amivel kapcsolatban nem volt bejelentés: egyedül a New York Times mutatta be az iPadre szabott, vadonatúj kliensszoftverét. Az ingyenes program segítségével immár nem csak cikkenként lehet újságot olvasni, hanem egy több hasábos, látványos borító kifér a képernyőre, és az oldalba ágyazott képgalériák, videók is közvetlenül lejátszhatók - amire a webböngészőn keresztül a Flash-támogatás hiányában az iPaden sem lenne lehetőség.

Mobilnetet is árulnak hozzá

Internetezni wifin vagy 3G-n lehet az iPaddel, amin egy teljes iTunes-kliens is található mindenfajta letöltési lehetőséggel. A készülékből hatféle változat készül: van belőle 16, 32 és 64 gigabájtos, mindegyikből wifis vagy wifi+3G-s változat. A legolcsóbb, 16 gigás, wifis modell ára 500 dollár lesz az USA-ban (körülbelül 96 ezer forint), ugyanez 3G-vel 630 dollár (122 ezer forint), a legdrágább, 64 gigabájtos, 3G-s változat pedig 830 dollár (160 ezer forint). (Részletes ártáblázat itt.)

Forrás: Apple
Dokkolva is használható

Ezzel az árazással a készülék valóban a netbookok ellenfele lehet, hátránya viszont, hogy nem teljes OS X-szel működik, hanem az iPhone-szoftver speciális változatát futtatja, így az iPhone-os alkalmazásfejlesztőkön múlik, hogy legyenek hozzá szoftverek. A platform másik nagy hátránya, hogy az iPaden is csak egy alkalmazás futhat egyszerre: ugyanúgy nincs rajta multitasking, mint az iPhone-on, noha az Apple saját tervezésű, 1 gigahertzes processzora, ami működteti a készüléket, bőven elbírná ezt.

Az iPad először csak az USA-ban lesz elérhető, március-áprilisban érkezik a boltokba, a nemzetközi forgalmazása júniusban kezdődik majd meg. Az Apple stratégiai partnere a tengeren túlon továbbra is az AT&T: az iPadet az iPhone-nal ellentétben hűségszerződés nélkül is el lehet vinni, és a 3G-s változathoz havi 15 dollárért adnak 250 megabájtos adatforgalmú, 30 dollárért pedig korlátlan mobilnet-hozzáférést, a távközlési cég hotspotjain pedig ingyenese lehet vele wifizni. A készülékek ugyan kártyafüggetlenek, de csak egy újfajta, miniatűr SIM-kártyával (microSIM) használhatók.

A január 27-i termékbemutató egyetlen újdonsága az iPad volt: az Apple-rajongótábor némileg kiábrándultan reagált arra, hogy sem az új iPhone-szoftverről, sem az iWork maces változatáról nem esett szó. A twitterezők által többek között "óriási iPodnak" vagy "okos digitális képkeretnek" is titulált iPad pedig nem vonultatott fel olyan jelentős újításokat, mint amiket előzetesen vártak tőle.