Száz megabittel tölt le az új mobil

Vágólapra másolva!
A japán NTT DoCoMo még ebben a hónapban bemutatja legújabb mobiltelefonjának prototípusát, amely másodpercenkénti 100 megabitnél is gyorsabban képes adatokat letölteni az internetről.
Vágólapra másolva!

Ez a készülék már nem a jelenlegi csúcsnak számító HSDPA-t, hanem annak utódját, az LTE-t (Long Time Evolution, hosszú távú fejlődés) nevű technológiát használja, amelyet időnként 4G-ként is szoktak emlegetni. Az új modellt a barcelonai Mobile World Congress kiállításon fogják bemutatni a hónap közepén.

A készülék jóval gyorsabb adatátvitelre képes a jelenleg kapható modelleknél, melyek többnyire 3-7-14 megabit/mp-es sebességre képesek, azaz a legjobb esetben is másodperceként is legfeljebb 1,75 megabájtnyi adatot képesek lehúzni az internetről.Ezzel szemben az LTE már a legalább 100 megabit/s-os letöltési sebességet ígéri kevésbé optimális feltételek mellett is, ami azt jelenti hogy egy másodperc alatt 12,5 megabájt adatot képes lekérni a memóriájába világhálóról. Egy CD-nyi adatot ez alapján a jelenlegi megoldással mintegy 6,6 percig tart letölteni a lehető legjobb vétel mellett, az LTE-vel ez az idő kevesebb mint 1 percre csökken.

Bár azt nem tudni, mikor indulnak be az első LTE-kompatibilis mobilhálózatok Európában, a japán NTT DoCoMo az idén tervezi elindítani sajátját a szigetországban. A társaság az NEC-vel, a Fujitsuval és a Panasonickal közösen már fejleszti a megoldást támogató telefonokat. Egy LTE-t használó mobilinternetes modemet már tavaly októberben bemutatott a japán mobilcég, az első szupergyors internetet támogató telefon azonban most februárban lesz először látható.