Bárkit Szibériába juttathat a Google

2010.02.11. 17:39

A számítógép képernyője előtt ülve is végig lehet nézni a brutálisan hosszú, majdnem egy hétig tartó Moszkva-Vlagyivosztok vonatutat. Az Google orosz irodája jóvoltából elkészült felvételhez hangoskönyvek, úti jegyzetek, sőt még balalajkazene is jár.

A létező legbizarrabb ajándékot adta a világ netezőinek a Google oroszországi kirendeltsége. Közzétették a Transzszibériai Expressz teljes útvonalát videón. Kultúrmorzsaként hozzácsaptak még három hangoskönyvet, egy cédényi orosz népzenét, és a sínek mellett fekvő városok legérdekesebb történeteit. Azt persze a Google fejlesztői is tudhatták, hogy a tizenöt-tizenhat perces klipenként betöltődő utazást ember nem tudja végignézni, nem létezik 150 órányi figyelem. Az izgalmasabb helyeket, szebb panorámákat, a folyók felett átívelő hidakat ezért külön listában emelték ki. Aki csak ezeket akarja megnézni, gyorsan végigkattintgathatja a látványosságokat. A videó, a lista, a térkép és persze a kerekek zakatolása szinkronban működik, így biztosak lehetünk abban, hogy a kattintás után a megfelelő térképszelvényt látjuk és a hozzátartozó zajt hallgathatjuk. (Az oldal ide kattintva érhető el.)

A vonatra ültetett stáb rövidfilmeket készített a vasútvonal mellett fekvő városokról is, sőt az Orosz Államvasutak fotógalériája is felkerült a térkép mellé. Az érdekességekre vadászó felhasználók a lila könyv alakú ikonokat kattinthatják. Ezek alatt az adott helyhez kötődő érdekes történetek, leírások rejtőznek. El lehet például olvasni, hogyan készítették el Geszer burját király óriási szobrát Ulan-udében, vagy hogy hol található a régmúltban utasokat szállító, ám ma már múzeumként működő Angara jégtörőt. (Súgunk: Irkutszkban.)

 


Vége az alagútnak, és balkézre ott a Bajkál-tó

 

Az utat a menetrend szerint 150 óra alatt teszik meg a Transzszibériai vonalon közlekedő személyvonatok, ha épp nincs késés. A majdnem egy hétig tartó utazás alatt hét időzónát szelnek át az utasok. A vonal déli leágazása még hosszabb, a Wikipédia adatai szerint a különböző országok vasúti hatóságainak tökéletes együttműködése esetén is 15 nap alatt lehet eljuttatni egy konténert Pekingből Berlinig.

Otthon ne hagyják Andrej Bolkonszkijt!

A hosszú vonatút alatt nem csak a vonatkerekek zakatolását lehet hallgatni - bár a biztonság kedvéért ez a hangeffekt is elérhető - hanem el lehet merülni az orosz zenében és irodalomban is. A zenére vágyókat körülbelül egy órányi balalajkamuzsika várja a böngészőablak jobb felső sarkában elrejtett "úti zene és könyvek" menüben. Az aktuálisabb zenére vágyók viszont bekapcsolhatják képzeletbeli Szokoljukat is, hogy a Rusradio adására hangoljanak. Ez a műsor nincs rögzítve, mindig az aktuális dalokat lehet hallani, éppen mintha a vonaton unatkozva próbálnánk zenével elütni az időt.

Könyvtár nélkül aligha vágnánk bele ekkora utazásba, gondolhatták a Google programozói, és a rádió mellé becsomagolták az orosz irodalom három klasszikusát. A Transszibériai Expressz útjához hasonlóan végtelen könyvek kedvelőit Lev Tolsztoj Háború és békéje várja. Az eggyel modernebb irodalom barátaira való tekintettel meghallgatható még Gogoltól a Holt lelkek is. A viccesebb olvasmányra vágyók Ilf és Petrov Aranyborjú című könyvének hangoskönyv-verzióját hallgathatják végig, a korábbi címekhez hasonlóan oroszul. 

A norvégok is filmeztek vasutat

Aki szívesebben maradna Európában, annak Norvégiát tudjuk javasolni. A Bergen és Oslo közti vonal megnyitásának századik évfordulójának alkalmából az NRK közszolgálati csatorna forgatott egy hét és fél óra hosszú filmet a két város közti útról.

 


Ott a Hoth bolygó, csak a birodalmi lépegetők hiányoznak a képről

 

A norvégiai útból csupán egy tízperces részletet lehet megnézni, a teljes 22 gigabájtos anyagot baráti kölcsönből kell beszerezni. A YouTube-on elérhető rövid részletben azonban pont a legendás Finse mellett robog el a vonat, ahol A Birodalom visszavág elején látható csatajeleneteket forgatta George Lucas.