Bemutatták az iPad első komoly ellenfelét

Vágólapra másolva!
Az idei IFA szórakoztatóelektronikai szakvásár legjobban várt készüléke a Samsung Galaxy Tab nevű androidos tabletje volt, amit végre hivatalosan is bemutattak Berlinben, és először Európában fogják árusítani.
Vágólapra másolva!

A koreai gyártó már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy egy hét hüvelykes androidos táblagépet jelentet majd meg, de az újságírók a szeptember 3. és 8. között megrendezésre kerülő berlini szakvásáron nézhették meg és próbálhatták ki először, még a hivatalos megnyitó előtt. A Samsung most közölte első ízben a Galaxy Tab specifikációit is. A fekete kerettel, szürkésfehér hátlappal felszerelt készülék 1024x600 pixeles felbontású, WSVGA kijelzőt kapott, az elő- és hátlapon is van rajta kamera (3, illetve 1,3 megapixeles felbontásúak, a hátsónak vakuja is van), 1 gigahertzes Cortex A9 processzor működteti, és 16 vagy 32 gigabájtos beépített memóriával lesz kapható, ami microSD kártyán még további 32 gigával bővíthető.

A Samsung érintős tabletje egyben mobiltelefon is. A gyártó egyelőre csak a 3G-s modellt mutatta be, ami Európában kerül majd piacra, és az új iPhone-hoz és az iPadhez hasonlóan a hagyományosnál kisebb méretű microSIM kártyával lesz használható. A Galaxy Taben az Android 2.2-es Froyo nevű változata fut, a Samsung saját fejlesztésű TouchWIZ nevű grafikus kezelőfelületével. A tablet HD videolejátszásra is alkalmas, támogatja a Flasht, és wifi- és Bluetooth-csatlakozó is van benne a vezeték nélküli eszközökhöz.

A gyártó egy saját szabványú aljzatot is tervezett hozzá, amivel valószínűleg különféle bölcsőkhöz, kiegészítőkhöz lehet majd dokkolni, ez az alján található, mint az Apple készülékein. A tabletnek előlapi nyomógombjai nincsenek: az Androidon megszokott menü, vissza, home és keresés gombokat egy érintőfelületen lehet elérni. A Galaxynak 3,5 milliméteres jackcsatlakozója is van, és oldalt még a hangerőszabályzó gombjai és a memóriakártya nyílása kapott rajta helyet. Az ízléses kialakítású kis tablet a lekerekített sarkaival és a műanyag hátlapjával egy kicsit olyan, mint egy iPhone 4 és egy e-könyv-olvasó keveréke.

Forrás: Engadget
... és az Engadget munkatársának kezében Berlinben

A TouchWIZ az Engadget bemutató videójának tanúsága szerint gyorsan és kezesen teszi a dolgát a készüléken. Az ízléses kialakítású grafikus felületnek csak annyi hiányosságot lehet felróni, hogy nincsenek raja olyan, a felhasználó számár a kezelését érzékletesebbé tevő kinetikus effektek, mint az Apple iPaden. A Galaxy Tab billentyűzete kétféle üzemmódban is használható, a hagyományos gépelés mellett a swipe módot is támogatja, amikor az ujj felemelése nélkül lehet rajta folyamatosan írni.

A tabletet a Samsung egy sor saját, a 7 hüvelykes kijelzőhöz méretezett alkalmazással is ellátta, ilyen például a levelezőkliens vagy a naptár, amelyek támogatják a multitouchos, két ujjas kezelést, csakúgy, mint a rá készült Google Maps kliens. Ennek navigációs funkciója is van, ami ugyan még nem érhető el minden európai országban, de a rá való tekintettel a gyártó autós tartót is kiad majd a táblagéphez. A modellt Berlinben sok más segédprogram mellett előtelepített e-könyv- és magazinolvasóval ellátva mutatták be.

Az eddig látottak alapján elmondható, hogy a Samsung nagyon tetszetős androidos tabletet alkotott. A gyártó már csak a bemutatás pontos dátumával és a vételárral adós, ami még fontos tényező lehet a majdani vásárlók számára, és ezt illetően a szaklapok sem bocsátkoztak találgatásokba. Mivel telefon is egyben, valószínű, hogy a Galaxy Tabet a legtöbb országban a helyi mobilcégek fogják a legkedvezőbb áron forgalmazni, persze a saját előfizetéses mobilnet-csomagjaikkal.