Google Instant: már Entert sem kell ütni a kereséshez

Vágólapra másolva!
A webkereső Instant nevű, újonnan bevezetésre kerülő felhasználói felülete összeköti a keresőoldalt a találati oldallal, vagyis ahogy a keresőszót begépeljük, máris mutatja a lehetséges találatokat. A cég szerint így jelentősen lerövidülhet a webkeresés folyamata.
Vágólapra másolva!

A Google Instant szeptember 8-án még csak a Google hat nagyobb piacán jelenik meg (USA, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Oroszország), vagyis a Google.hu-n még nem lesz elérhető, de mivel a használata nincs IP-cím alapján korlátozva, a Google.com oldalon a hazai felhasználók is kipróbálhatják, ha be vannak jelentkezve. Az újítás a keresési javaslatok elgondolását viszi egy lépéssel tovább: az Instant lényege, hogy a keresés begépelésével egy időben már nem csak a keresőszavakra ad javaslatokat az oldal, hanem az azokhoz kapcsolódó találatokat is.

Másodperceket spórolhat a Google szerint

Vagyis ahogy az ember a képernyő közepén lévő keresőmezőbe gépelni kezd, az felülre ugrik, és alatta máris sorakoznak a lehetséges találatok. Azt a keresőszót, amihez az Instant éppen a találati listát mutatja (vagyis amit a legvalószínűbb javaslatnak tart), a keresőmezőben halvány szürke színnel ki is írja az oldal, míg a többi keresési javaslat, ahogy eddig, egy legördülő menüben sorakozik. A javasolt keresőkifejezést a Tab billentyű leütésével lehet kiegészíteni, a le-fel gombokkal pedig a lejjebb javasolt kifejezésekhez tartozó találati oldalakat lehet behozni.

Az újítást leírás alapján nehéz elképzelni, inkább csak élesben látszik, hogy mi a lényege. A találatok ugyanis félelmetesen gyorsan jelennek meg az újfajta, egyesített kereső- és találati oldalon, feleslegessé téve azt, hogy a felhasználó leüsse az Entert. A Google Instant megalkotásával a cég a webkeresést szeretné felgyorsítani, magyarázta a termék bemutatóját megelőző telekonferencián Jonathan Effrat, a szolgáltatás termékmenedzsere.

A Google bemutató videója az Instantról

A cég adatai szerint a felhasználók átlagosan 9 másodpercet töltenek a keresőszó begépelésével, és 15-öt a találatok böngészésével minden egyes alkalommal. Ami a háttérben zajlik, az már sokkal gyorsabb: a Google 300 milliszekundum alatt ad választ a keresésekre, és 400-400 milliszekundumig tart a kérdés beérkezése és a válasz kiküldése a hálózaton. Effrat szerint a felhasználók körülbelül 2.5 másodpercet takaríthatnak majd meg keresésenként az instant találati listával, ami egyelőre csak a szöveges kereséseknél működik (képnél, videónál, egyebeknél nem). A Google számításai szerint így az összes webkeresésre vetítve másodpercenként 11 órát takarít majd meg az emberiség.

Széles sáv nélkül nem megy

Az azonnali találati listát persze ki is lehet kapcsolni, a regisztrált felhasználók pedig a profiljukban állíthatják majd be, hogy szeretnék-e használni. Effrat szerint az első felhasználói tesztek azt mutatták, hogy bár elsőre szokatlan az új funkció, miután megszokták, már a hiánya volt az, ami zavarta a felhasználókat. Az Instant keresés a cég ígéretei szerint nem lassítja le a felhasználó gépét vagy internetkapcsolatát. Szélessávú net persze kell hozzá: a felhasználó netkapcsolatának sebességét a Google automatikusan ellenőrzi, így leterhelt, vagy betárcsázós netkapcsolatnál például automatikusan letiltja a szolgáltatást.

A cég természetesen azzal is kísérletezik, hogy mobilneten hogyan tudja majd bevezetni az újítást. Kérdésre válaszolva Jonathan Effrat azt is elmondta, hogy a Google főoldalán kívüli Instant-módra is keresik a megoldást, ami a Google Toolbar, a firefoxos keresődoboz vagy a Chrome omniboxának felhasználóit érintené. A keresőcég hazai képviselete egyelőre nem árulhatta el, hogy a magyarországi, lokalizált Google oldalon, a Google.hu-n mikor lesz elérhető az Instant, erről csak annyit tudtunk meg: hamarosan. A netezők számára egy másik fontos tudnivaló, hogy Opera böngésző alatt még nem működik az újítás, és Internet Explorerből is legalább 8-as kell hozzá.