Retró emailvírus terjed az interneten

Vágólapra másolva!
A vírusterjesztés régi, mára divatjamúlttá vált trükkjét vették elő a kiberbűnözők. Ismét egy önmagát továbbküldő, képernyővédőnek álcázott kártevő terjed az interneten.
Vágólapra másolva!

Több százezer számítógépre juthatott már el az a féreg, ami egy előző évezredből származó megoldással próbálja magát elterjeszteni - figyelmeztette a netezőket a Symantec vírusirtócég. A felhasználóknak a "Here you have" tárgysorú emailekkel kell különösen óvatosnak lenniük. A levél egy PDF dokumentumnak álcázott képernyőkímélőt tartalmaz, ami a W32.Imsolk.A@mm kódnevű férget telepíti a gépre.

Fertőzés után a féreg megpróbálja magát továbbküldeni az áldozat címjegyzékében szereplő összes címre, és beférkőzni a hálózati meghajtókra, valamint megtámadni a chatprogramokat is. Ha teheti, akkor a kártékony program eltávolítja a gépre telepített vírusvédelmi szoftvereket is. Ilyen viselkedésű kártevőt több mint tíz éve nem látott az internet - írja a The Register. Hasonló módon próbált terjedni az I Love You vírus és az Anna Kournikova nevével fémjelzett kártevő, azonban az utóbbi időben furfangosabb, kevéssé feltűnő vírusok voltak divatban.

A féreg fertőzés után tölti le a támadókódokat a members.multimania.com egyik aloldaláról. A Symantec arra is figyelmeztette a felhasználókat, hogy a vírusnak több verziója terjed, így ismét nagyon figyelni kell a csatolt fájlok megnyitásakor.