Három évvel előzhette volna meg az iPhone-t a Nokia

Vágólapra másolva!
A finn gyártónál már 2004-ben készen álltak egy érintőképernyős internetes mobil tervei, és a telefonos letöltőközpontot is kitalálták. Az akkori vezetőség viszont túl kockázatosnak tartotta ezeket a terveket.
Vágólapra másolva!

A Nokia három évvel előzhette volna meg az iPhone-t, amelynek azóta ő is csak a másolója, ha megvalósítja azokat a 2004-ben kitalált újdonságokat, amelyekből a felső vezetés döntései miatt soha nem lett termék - írja a New York Times volt Nokia-alkalmazottakra hivatkozva. A finn gyártónál már akkor készen volt egy olyan telefon, mint amilyet idén készülnek megjelentetni az N8-as formájában: egy nagyméretű érintőképernyővel felszerelt, internetezésre alkalmas készülék - nyilatkozta a lapnak Ari Hakkarainen, aki az akkori S60-as okosmobilok marketingjéért volt felelős.

"Az egy nagyon korai időszak volt, és senki nem tudta igazán, milyen lehetőségek rejlenek az érintőképernyőben" - monda a szakember. "A telefont nagyon drága is lett volna legyártani, így a lépés kockázatos lett volna a Nokia számára. A vezetőség ezért a szokásos módon járt el: megölték a projektet."

A cég egy másik, meg nem nevezett volt alkalmazottja szerint ugyanekkor már az azóta az összes okostelefon-gyártó által lemásolt mobilos letöltőközpontot is kifejlesztette, ami az App Store-t előzhette volna meg. Egy harmadik volt nokiás, Juhani Risku azt is elmondta a New York Timesnak, hogy a napjainkban a Samsung és az LG által alkalmazott 3D-s kezelőfelülettel is kísérleteztek, amit aztán szintén nem valósítottak meg a Symbianban. Risku és csapata több mint 500 újításra vonatkozó ötletet nyújtott be az operációs rendszerhez, amiből egy sem valósult meg.

Az elszalasztott lehetőségeknek köszönhetően a Nokia az iPhone megjelenése óta folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, amihez napjainkban az androidos mobilok terjedése is hozzájárul. A Venture Beat értékelése szerint tipikus jelenségről van szó: azok a vállalatok, amelyek egy bizonyos területen túl sikeresek lesznek, egy idő után képtelenek forradalmi újításokra.