Magyar származású igazgató a Mozilla élén

Vágólapra másolva!
A Mozilla új vezetőjének neve hallatán biztosan felkapják a fejüket a magyar internetezők, hiszen Gary Kovacsnak hívják a cég november 8-án hivatalba lépő vezérigazgatóját. A kanadai üzletember az SAP-tól igazolt át a Firefoxot fejlesztő céghez.
Vágólapra másolva!

A Mozilla Corporation október 14-én jelentette be, hogy megtalálta a jelenlegi, távozásra készülő CEO, John Lilly utódját. A cég élére választott Gary Kovacs a SAP tulajdonában lévő Sybase nevű, üzleti intelligenciával foglalkozó vállalattól került a Firefoxot fejlesztő céghez, előtte pedig az Adobe-nál és az IBM-nél is megfordult.

Az üzletember magyar gyökereiről vajmi keveset tudni, de önéletrajza tanúsága szerint Kanadában nőtt fel és Calgaryban végezte az egyetemet, mielőtt a Szilícium-völgybe került. Kovacs a Mozilla blogján közzé tett videós köszöntőjének tanúsága szerint angol kiejtéssel, "koveksz"-nek mondja a vezetéknevét, és a kezdetektől lelkes Firefox-felhasználó. Az új CEO novemberben világ körüli bemutatkozó körútra indul, hogy a Mozilla nemzetközi közössége közvetlenül megismerhesse.

John Lilly elsősorban a mobilalkalmazások terén szerzett tapasztalatai miatt számít Gary Kovacsra, ami most a Firefox szempontjából is a legfontosabb új terület. A PC-s böngészők piacán világszerte 23 százalékos részesedéssel bír a Mozilla böngészője, amelynek az egyre erőteljesebb ütemben növekvő Chrome és a vezetését tartósan őrző Internet Explorer 9 is fenyegetést jelent.

A Google új böngészője 8, a Microsoft Explorerének különböző változatai pedig 59,7 százalékos piaci részesedést tudhatnak maguknak a Net Applications piackutató szerint. A Firefox legújabb, 4-es verziója várhatóan ez év végéig jelenik majd meg.