Négy vezér a húszéves magyar mobilról

Vágólapra másolva!
1990. október 15-én, húsz évvel ezelőtt indították az első mobilhívást az akkor még egyedüli rádiótelefonos szolgáltató, a Westel (ma T-Mobile) hálózatában. A születésnapot a Magyar Telekom a Vörösmarty téren ünnepelte, s a sajtófogadáson sikerült egy asztalhoz ültetni a legnagyobb mobilszolgáltató két egykori és két mai vezetőjét. Az [origo]-nak Sugár András, Winkler János, Christopher Mattheisen és Maradi István nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A videón szereplő, és a húszéves évfordulót együtt ünnepelő cégvezetők, Christopher Mattheisen, Sugár András és Winkler János különböző időszakokban álltak, illetve állnak a mobilcég élén, de mindannyian ott voltak a kezdeteknél, így részesei voltak az első magyar mobilszolgáltatás kialakításának.

Az először megszólaló Maradi István műszaki, üzemeltetési vezetőként került az első, még analóg technológián alapuló, 450 megahertzes szolgáltatást nyújtó Westel Rádiótelefon Kft.-hez, és munkája végigkísérte a hazai mobiltelefónia történetét. Az ő feladata volt az első hazai mobilhálózat megtervezése és működtetése, és azóta is ezzel foglalkozik, jelenleg a Magyar Telekom Nyrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A másodikként megszólaló Sugár András 1991-től 2006-ig volt a Westel, majd a T-Mobile vezérigazgatója. (A Westel Rádiótelefon után 1994-ben indult el a 900 megahertzes, digitális szolgáltatást nyújtó és készőbb T-Mobile néven a Magyar Telekomba beolvasztott Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt.)

Winkler János 2006 és 2010 tavasza között volt a T-Mobile vezetője, de - mint azt a felvételen is említette - 1992-ben lépett be a céghez, ahol értékesítési menedzserként, majd vezetőként dolgozott. Christopher Mattheisen a Magyar Telekom Nyrt. jelenlegi elnök-vezérigazgatója, aki jelenlegi pozíciójában a T-Mobile vezetője is, de már a Westel 900 alapításánál is ott volt 1993-ban, mint marketing- és értékesítési vezető. Az amerikai származású üzletember 1990 óta dolgozik Magyarországon, illetve Európában, ahol különböző távközlési cégeknél építette karrierjét, és több kitérő után legutóbb 2006 végén tért vissza a Magyat Telekomhoz.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.