Saját domaint kaphat Budapest

Vágólapra másolva!
London, Berlin vagy Barcelona mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó domain végződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud domain végződéssel ellátott internetes címek legkorábban 2012-től válhatnak elérhetővé.
Vágólapra másolva!

A budapesti domain bejegyeztetéséért dolgozó Dotbud kornzorcium tagjai szerint azok után, hogy az internetcímek adminisztrációját végző ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) lehetővé tette, hogy bárki létrehozhasson saját, legfelső szintű domaint, a magyar főváros számára is eljött erre az idő, főleg, hogy a világ több nagyvárosa és régiója is bejelentette ezirányú igényét - írja a DomainABC.hu. A kezdeményezés Dotbud.org címen található honlapja szerint az alapítók például London, Berlin, Barcelona, Bajorország és a Saar-vidék saját kezdeményezése nyomán döntöttek úgy, hogy belevágnak a .bud domain bejegyeztetésébe.

A konzorcium legismertebb támogató tagja Csermely Ákos producer, rendezvényszervező, az Internet Hungary konferencia főszervezője. A szervezet jelenleg támogatókat toboroz a kezdeményezéshez, és arra kéri az internetezőket, mondják el véleményüket a domainről, mivel annak bejegyeztetéséhez meg kell teremteni annak széles körű támogatását. Amellett, hogy a Dotbud konzorcium az új domain használatával járó üzleti előnyöket taglalja, a honlap tanúsága szerint az új végződés alá a .hu-nál gyorsabban és egyszerűbben - várakozás nélkül, tisztán elektronikus úton - lehetne webcímeket bejegyeztetni. Ebből nyilvánvalóan a konzorcium is jelentős bevételeket remél, hiszen a legfelsőbb szintű domain létrehozása egyszeri 185 ezer dolláros befizetést (36,6 millió forint), illetve évi 25 ezer dolláros fenntartási díjat (majdnem ötmillió forint) igényel.

Az ICANN az elmúlt évben döntött arról, hogy az eddigi gyakorlatától eltérve részleges liberalizációt vezet be a domain végződések területén. A döntésre számos érdekcsoport határozott úgy, hogy saját végződés bevezetését kezdeményezi. A folyamat végén eddig szokatlanul hangzó domain végződések jelenhetnek majd meg: a már említett nagyvárosi és regionális domainek ilyen lesz például meleg oldalak számára kiosztandó .gay vagy a szállodák számára fenntartott .hotel. A bevezetni szándékozott végződéseket gyűjtő Newtlds.tv oldal adatai szerint több mint 120 végződés bevezetésre van érdeklődés.