Az sms-függő tinik valószínűleg drogoznak is

Vágólapra másolva!
Napi 120 sms elküldése már önmagában kóros cselekvés, de az ennyit írogató tinédzserek valószínűleg más lelki és egészségügyi problémákkal is küzdenek, így például isznak és kábítórszereznek is amerikai kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

A Case Western Reserve University munkatársai 4257 középiskolás bevonásával végeztek felmérést a tinédzserek netezési szokásairól egy közép-nyugati városban, amivel párhuzamosan az élvezeti cikkek fogyasztásával és a szexuális szokásaikkal kapcsolatos kérdőív kitöltésére (Youth Risk Behavious Survey) kitöltésére is megkérték őket.

A válaszadó diákok 19,8 százaléka számolt be arról, hogy sms-függő, vagyis napi 120 szöveges üzenetnél többet küld el, és 11,5 százalékuk bizonyult közösségi oldal-függőnek, ami azt jelenti, hogy napi 3 óránál többet tölt a MySpace-en, a Facebookon vagy hasonló oldalakon. Mint a kutatásból kiderült, a virtuális kapcsolatokba menekülő tizenévesek között sok a kisebbségi etnikumhoz tartozó, szegény családból származó lány.

Az sms- és netfüggők, mint az a felmérésből kiderült, nem csak ezzel a függőséggel küzdenek, mivel az alkohol- és drogfogyasztásra, a dohányzásra és az aktívabb szexuális életre is hajlamosak úgy, hogy rendszeresen váltogatják a partnereiket. Ha mindez nem lenne elég, problémás tinik körében gyakoribbak az étkezési és alvászavarok, a depresszió, az elhízás és az öngyilkosságra való hajlam, amelyek rendszerint kéz a kézben járnak egymással.

A felmérés nem tárta fel a pontos ok-okozati összefüggéseket a tinédzserek lelki és egészségügyi válságjelenségei között, de azt is megállapította, hogy az egyáltalán nem sms-ező vagy a közösségi oldalakat kerülő fiatalok (22,5 százalék) kiegyensúlyozott életet élnek.