Területi vitát robbantott ki a Google Maps

Vágólapra másolva!
Nicaragua katonái november elején szálltak meg egy pár hektáros Costa Rica-i területet, ami az ő országuk részeként szerepelt a webes térképeken, hétfőn pedig Marokkó és Spanyolország által vitatott hovatartozású sziget adatait írták el a cég programozói.
Vágólapra másolva!

Costa Rica és Nicaragua jelenleg ENSZ-közvetítéssel próbálja rendezni a határincidens miatt kirobbant vitát. A két ország közötti határfolyót november elején lépték át hondurasi katonák, akik a túloldalon ki is tűzték az országuk lobogóját, arra hivatkozva, hogy egy pár száz méteres sávot a túlparton is hondurasinak tüntetett fel a Google Maps - adta hírül az AP.

A konfliktus megoldásához a két ország amerikai térképészeti szakértőket kért fel, és ENSZ-közvetítéssel zajlanak az egyeztetések. Az eset már csak azért is érdekes, mert a régió államainak hagyományosan nincsenek területi követelései egymással szemben, és Costa Rica emiatt nem is tart fenn hadsereget. A Google Maps munkatársai a cég közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium adatai alapján húzták meg rosszul a határ vonalát a webes térképen.

Diplomáciai konfliktus most nem lett belőle, de a héten kiderült, hogy a Google térképein egy, a marokkói partoknál fekvő sziget - Isla Pereil/Laila néven lehet megtalálni - hovatartozása is tévesen szerepel, szintén az AP híradása szerint. A lakatlan sziget ugyanis vitatott terület, Marokkó és Spanyolország egyaránt magáénak vallja. 2002-ben marokkói katonák szállták meg, akiket a spanyol flotta zavart el onnan.

A Google Mapsen ennek ellenére júliusig Marokkóhoz volt sorolva a terület, amit a cég, miután a hibára fény derült, kijavított az illetékes nemzetközi szervezetekkel és az ENSZ-szel való tanácskozás után. Mint kiderült, rosszul, mivel a szigetet, ha a spanyol nevén - Pereil - keres rá valaki, Spanyolország részeként jeleníti meg. A cég spanyol képviselete elismerte a hibát, és közölték, már dolgoznak a javításon.