Elárverezik az egyik első Apple számítógépet

Vágólapra másolva!
Akár 200 ezer dollárt is érhet az 1976-ban készült Apple-1 modell, amit az eredeti dobozában, egy Steve Jobs által gépelt és aláírt levél kíséretében árvereznek el a hó végén a Christie's aukciósházban.
Vágólapra másolva!

A Christie's aukciósház szerint a "történelmi ereklye" az a 1976-os Apple-1, amelyet akkoriban még burkolat, tápegység, billentyűzet, illetve monitor nélkül árultak - ezekről magának a vásárlónak kellett gondoskodnia. Ennek ellenére az Apple-1 volt az első személyi számítógép, amely teljesen készre szerelt alaplapot tartalmazott, így sokkal egyszerűbben összeállítható volt, mint a kor más gyártói által szintén darabokban szállított mikroszámítógépek, amelyeket akkoriban még csak hobbisták vásároltak.

Az első Apple-1 666,66 dollárba került és a szállítmány feladási címe Steve Jobs szüleinek háza volt, ahol ő és társa, Steve Wozniak saját kezűleg készítette a gépeket a pincében. Az árverésre kínált darab azért is rendkívüli, mert minden darabja az eredeti dobozában található, ráadásul megmaradt az a levél is, amelyet a géppel együtt az Apple elnök-vezérigazgatójának eredeti aláírásával küldtek. A levelet egy vonalas füzetlapra gépelte le Jobs.

Forrás: Christie's
Az árverésre kerülő csomag tartalma

A modell mindössze 200 példányban készült, és az eszmei értékét az is növeli, hogy a becslések szerint mindössze 50 példány maradt fenn ebből a modellből. A november 23-án árverezésre kerülő első almás gépet - amelyen az Apple logó még nem is szerepel - a becslések szerint 200 ezer dollár körüli áron ütik majd le, vagyis 40 millió forintnak megfelelő összeget fizethet majd érte új tulajdonosa.