Az USA szerint Kína eltérítette az internetet

Vágólapra másolva!
Amerikai szakértők vizsgálatai szerint a kínai állam tulajdonában lévő távközlési szolgáltató tavasszal hálózati berendezésekkel manipulálva, a világháló globális forgalmának jelentős részét saját hálózatain keresztül irányította át, így egyes amerikai kormányzati szervek, a szenátus és a hadsereg bizalmas elektronikus kommunikációba is betekintést nyerhetett, bár az eset szándékosságát nem tudják alátámasztani.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok szerint a kínai állam tulajdonában lévő távközlési szolgáltató, a Chinese Telecom április 8-án minden indok nélkül internetes infrastruktúráján keresztül áthaladóra irányította át a világháló globális forgalmának mintegy 15 százalékát. Az eset mindössze 18 percen át tartott, derül ki az USA és Kína gazdasági és biztonsági helyzetét figyelő bizottságának tanulmányából.

Nem tudni, szándékos volt-e

Az eltérített internetes forgalom többek közt amerikai kormányzati hivatalok, a hadsereg, a szenátus, a NASA, illetve olyan óriásvállalatok hálózataiból érkező adatokat foglalt magában, mint például a Microsoft, az IBM vagy a Yahoo. Alapesetben ezeknek a lekéréseknek nem kellett volna szükségszerűen a kínai hálózatokon keresztül haladniuk.

A bizottság szakértői nem tudták meghatározni, hogy a forgalom elterelése hálózati hiba okán, vagy ártó szándékkal történt, és azt sem, hogy az átmenő forgalom elemzésével kinyert adatokat miként használhatták fel. A China Telecom egyébként tagadja, hogy szándékosan terelte volna el a világháló forgalmát.

Kiberfegyvert is tesztelhettek

A bizottsági tanulmány szerint a forgalom elterelésével Kína több dologra is képes lehetett: kémkedhetett egyes felhasználók online tevékenysége után, megszakíthatott két másik fél közötti kommunikációt, vagy egy másik támadás elrejtésére, későbbiekben bevetésre szánt kiberfegyver tesztelésére is használhatta azt. Az ázsiai ország által jelentett internetes fenyegetés az idei évben került reflektorfénybe, amikor a Google bejelentette, hogy a Kínából való kivonulást fontolgatja, mivel számítógépes rendszereit olyan nagy számú támadás éri.