Kémfilmek helyszíne is lehetne a WikiLeaks gépeit őrző szerverterem

Vágólapra másolva!
Stockholm külvárosában, egy hegyoldalba vájt atombunkerben kialakított szerverterem ad menedéket a botrányos kiszivárogtató oldal számítógépeinek.
Vágólapra másolva!

A Wikileaks gépeit üzemeltető Pionen (bazsarózsa) nevű szerverterem egy negyvenes években épült, atombiztos bunkerben található, ahol összesen nyolcezer szervert üzemeltetnek - írja a Daily Telegraph. Online biztonsági cégek és hasonló profilú szolgáltatók előszeretettel választanak hasonló helyszíneket a központjaiknak. A nagy alapterületű bunkerekben elfér a szükséges berendezés, és a környezet utal a cégek profilja által megkövetelt fokozott biztonságra is - egyben jó reklám és figyelemfelkeltő a lehetséges ügyfelek számára.

A Pionen még a bunker eredeti kódneve volt, amelyet megtartottak az új üzemeltetők. A sziklába vájt ingatlan Stockholm egyik előkelő negyedében található, a Vita Bergeten, vagyis Fehérhegyen, amelyen egy templom is áll. A bunker a hidegháború éveiben töltötte be eredeti szerepét, jelenlegi berendezése alapján pedig akár egy kémfilm helyszíne is lehetne, mondjuk James Bond ellenfelének, egy gonosz tudósnak a bázisa. A helyiségeket fém- és üvegburkolatú függőfolyosók szelik át, a megvilágításról gondosan elrendezett neon- és spotlámpák gondoskodnak.

A cég munkatársainak egyterű irodáiban trópusi növényzet burjánzik a futurisztikus berendezések között. A cég a szervergépek által termelt hőt használja a fűtéshez, maga a gépterem egy mélyen sziklába vájt üregben található. Áramszünet esetén két tengeralattjáró-motor működteti a gépterem generátorait. Jon Karlung, a WikiLeaks egyik tárhelyszolgáltatója, a Bahnhof igazgatója szerint a Pionen terme olyan jól védett, hogy bármilyen fizikai támadástól meg tudná óvni a két gépet, bár pont ez az, amire nem kell számítani.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Tengeralattjáró-motorok a hegy belsejében (Még több kép)

A szájt működését most csak a jogi támadások fenyegetik, bár azok után, hogy az eredeti webcímét fel kellett adnia, már több mint 1300 különböző tüköroldal tárolja a tartalmát szerte a világhálón. Így a WikiLeaks a hivatalos oldal leállítása után sem tűnne le az internetről, bár működtetői természetesen az eredetit tartják a legnagyobb becsben.