Feljelentőszoftver készült az amerikai iPhone-osoknak

Vágólapra másolva!
Közvetlenül a mobiljukról tehetnek bejelentést a hatóságoknál, így akár a terrorelhárításnál vagy a járványügynél is az amerikai iPhone-osok egy, a kormány által kiadott szoftverrel, ami a kritikusai szerint spiclit akar csinálni az állampolgárokból.
Vágólapra másolva!

A rendőrséget, az FBI-t, a terrorelhárítással foglalkozó belbiztonsági minisztériumot (Department of Homeland Security, röviden DHS), a környezetvédelmi, a járványügyi vagy a kormányszervek gazdálkodását felügyelő szövetségi hatóságot egyaránt elérhetik a felhasználók a Patriot App, vagyis "Hazafias App" nevű szoftverrel. A Citizen Concepts fejlesztőcég és a DHS szakemberei által közösen készített program lehetővé teszi, hogy az állampolgárok bármilyen "gyanús cselekményt" bejelenthessenek a segítségével, akár a telefonnal készített fotók segítségével.

A szoftverbe a felhasználó saját munkaadójának elérhetőségét is beállíthatja, így a munkahelyi visszaéléseket is be lehet jelenteni rajta keresztül, egyik menüpontjában pedig az FBI által körözött személyek listája kérhető le. A bejelentéseiket a felhasználók a Facebookon, Twitteren is közzétehetik az alkalmazással, a fejlesztők elképzelése szerint azért, hogy másokat is értesíteni tudjanak, ha a dolog közérdekű.

Ugyan a programot a fejlesztőcég annak leírása szerint arra szánta, hogy az állampolgárok hatékonyabban együttműködhessenek a kormányzati szervekkel a bűnmegelőzés, terrorelhárítás terén, vagy a különféle visszaélések megakadályozásának érdekében, a fogadtatása egyáltalán nem volt lelkes. A szaksajtó és a szoftverről író bloggerek, hozzászólók jelentős része egyszerűen csak spicliszoftvernek nevezte el azt, vagy Nagy Testvér-szoftverként emlegetik.

A Patriot App elleni leghevesebb kirohanást Alex Jones rádiós műsorvezető, dokumentumfilmes és politikai aktivista, a szólás- és véleményszabadság ismert szószólója intézte. "Egy ilyen alkalmazás arra csakis való, hogy megerősítse azt a rettegéstől átitatott közhangulatot, amiben a vezetőink szeretné, hogy éljünk, és igazolják vele az úgynevezett terror elleni háborút" - írja Jones Infowars című blogján. A Citizen Concepts vezetője szerint viszont a szoftver "valós megoldást ad a valós problémákra", hiszen a terrorfenyegetés nagyon is mindennapos dolog.