Jövőre megint újítani kényszerül a Nokia

Vágólapra másolva!
Hiába mutatta be a legújabb Symbian okostelefon-szoftvert idén ősszel a mobilgyártó, jövőre tovább dolgozik rajta, és a készülékei végre kaphatnak ugyanolyan erős processzort is, mint a konkurencia.
Vágólapra másolva!

Kényelmesebben kezelhető felhasználói felületet, teljesen átszabott kezdőképernyőt, és szintén új, könnyen kezelhető webböngészőt és kétmagos, vagy akár optikai zoommal ellátott telefonokat tervez a finn mobilgyártó a 2011-es évre - derült ki Pekingben egy mobilinternetes konferencián a Computerwolrd szerint. A Nokia ezekkel a tervekkel az idén ősszel bemutatott Symbian 3, röviden S3 operációs rendszerének legfontosabb hiányosságait készül orvosolni, mivel a mobilszoftver hiába nagyon gyors, elavult kezelőfelülete megnehezíti annak használatát.

A Symbian webböngészője a legkorszerűbb, HTML5-ös szabványt támogatja majd, és akárcsak a többi telefonos szoftvere, ez is a mostaninál könnyebben frissíthető lesz. A cég a Pekingben bemutatott tervek szerint hardveres újításokra is készül.

A Nokia okostelefonjai az év második felében kaphatnak a konkurenciánál már megszokottnak számító, 1 gigahertzes órajelű processzorokat, és erősebb grafikus chipeket. (A gyártó jelenlegi zászlóshajója, az N8-as csak 680 megahertzes processzorral rendelkezik.) A gyártó szerint az év végén már kétmagos és "igazi", vagyis optikai zoommal ellátott fényképezős készülékei is megjelenhetnek.

A Nokia symbianos okostelefonjainak piaci részesedése ugyan még mindig a legnagyobb a világon, de az iPhone és a Google-féle Android okostelefon-platform alaposan megtépázta népszerűségét az új vásárlók körében, miközben a Symbiannal a Motorola és a Sony Ericsson is szakított. Míg ez a két gyártó sorra jelentet meg androidos okostelefonokat, a Nokia kitart saját platformja mellett, és egy másik operációs rendszert is fejleszt MeeGo néven, amely táblagépeket is működtethet majd, de erről nem esett szó Pekingben.