Rablók fosztogatják az amerikai Apple-boltokat

Vágólapra másolva!
Bezúzzák a bejárat üvegajtaját, és viszik, amit érnek a kiállított gépekből, általában egy perc alatt: a gombamód elszaporodott, reprezentatív kialakítású és drága áruval megpakolt Apple-boltokat sorra fosztják ki Amerikában.
Vágólapra másolva!

December 14-én a Connecticut állambéli Greenwich elegáns bevásárlóutcáján fosztottak ki egy Apple-szalont, december 6-án New Jersey-ben törtek be egy boltba, novemberben pedig Pittsburgh egyik Apple-kereskedéséből vittek el tízezer dollárnyi árut - írja az Apple Insider. A legnagyobb fogásra szeptemberben tettek szert a fosztogatók Illinois államban, ahol 24 ezer dollárnyi értékben vittek el gépeket egyetlen betöréssel.

Ekkora zsákmányhoz nem is kell nagy erőfeszítés: mivel minden bolt egyben reprezentatív bemutatóterem is, az eladótér közepét asztalokra kipakolt, a vásárlók által is kipróbálható számítógépek foglalják el, egyenként akár több ezer dolláros értékben. A rablók módszere rendszerint ugyanaz, betörik a szintén az Apple-boltok designjának elengedhetetlen részét képezo nagy üvegajtót vagy kirakatot, berontanak, és gyorsan összekapkodják, amit érnek.

A biztonsági kamerák felvételei szerint a támadások nem tartanak tovább pár percnél, a december 6-i rablásnál például mindössze 30 másodpercet töltöttek az üzletben az elkövetők. Az Apple 2001-ben nyitotta meg elso üzletét, miután kezdett kilábalni korábbi válságából, és évente 40-50 új egységet nyit meg világszerte.

Forrás: Apple Insider
Üvegajtó mögött a drága áru: ezért járnak rá a boltokra (a connecticuti bolt)

A bolthálózat mindegyik elemének kialakítását szigorú előírások szabják meg az egységes arculat jegyében, ami ugyan nem zárná ki a lehúzható biztonsági rácsok és a kiállított gépekre szerelt lopásgátlók alkalmazását, de úgy tunik, az üzemeltetok az amerikai kontinensen, ahol az elmúlt években szaporodtak meg az elegáns, drága gépeket és kiegészítoket kínáló üzletek, nem vesződnek ilyesmivel.