Letiltották az iPhone-os WikiLeaks-olvasót

Vágólapra másolva!
Három nappal a megjelenése után eltávolították az iPhone App Store-jából azt a nem hivatalos fizetős szoftvert, amivel a WikiLeaks dokumentumait lehetett olvasgatni.
Vágólapra másolva!

Noha December 17-én megjelenhetett, 20-án már eltűnt az Apple letöltőközpontjából az a WikiLeaks-szoftver, amelyet egy orosz fejlesztő, Igor Barinov készített - adta hírül a BBC News. A program a kiszivárogtató oldalon fellelhető dokumentumokhoz és a WikiLeaks Twitter-csatornájához biztosított hozzáférést.

Az Apple indoklása szerint a szoftver két ponton sértette meg az App Store szabályzatát. Az ott terjesztett programok nem lehetnek sértőek, lejárató szándékúak, és nem tehetnek ki lehetséges támadásoknak egyéneket vagy csoportokat, illetve a mindenkori helyi törvényeknek is meg kell felelniük ott, ahol letölthetőek.

A fejlesztő nem állt kapcsolatban az eredeti webcímétől megfosztott WikiLeaks üzemeltetőivel, de a szoftver kétdolláros vételárából egyet a szájt támogatására fordított. Barinov azért készítette a programot, mert érdekelték a kiszivárogtatott dokumentumok között lévő esetleges UFO-akták.

A szoftveren keresztül korábban elérhető tartalmakat egyébként bárki szabadon böngészheti a weben, androidos okostelefonokra pedig le is tölthető hasonló WikiLeaks-olvasó, de a fejlesztővel az Apple közölte, hogy semmilyen körülmények között nem engedi vissza a szoftvert az App Store-ba - nyilatkozta Barinov a BBC-nek. Korábban többek között a Visa, a Mastercard, a PayPal, a Moneybookers és az Amazon.com is megtagadta az oldalnak nyújtott szolgáltatást, amit azután a szájtot támogató hackerek a weboldalaik elleni támadásokkal próbáltak megbosszulni.