Az iPad is a kiberbűnözők célpontjai lesz jövőre a McAfee szerint

Vágólapra másolva!
Az Apple termékeit eddig megkímélték a kiberbűnözők, de ahogy egyre jobban elterjednek az üzleti életben, ezeket is támadni kezdik majd 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai IT-biztonsági cég szakértői szerint a mobileszközök és a közösségi oldalak jelentik majd az online bűnözés kedvenc célpontjait a következő évben. A cég most megjelentetett előrejelzései szerint a kiberbűnözők az eddig jórészt megkímélt Apple iPhone-on és iPaden is elkezdik majd keresni a sebezhetőségeket, és szintén új célpontot jelentenek majd számukra a helyfüggő mobiltelefonos szolgáltatások, mint a Foursquare és a Gowalla.

A kiberbűnözők számára a helyfüggő alkalmazások azért jelenthetnek kívánatos célpontot, mert a felhasználók és ismerőseik tartózkodási helyét és fogyasztói preferenciáikat is elárulva még több értékesíthető adatot szerezhetnek meg rajtuk keresztül. A közösségi oldalak népszerűségének növekedése a cég szerint azzal is jár, hogy az ott - és elsősorban a Twitteren - használt linkrövidítő oldalakat is célba veszik majd a támadók, mivel ezek álcázott formában képesek kártékony linkeket terjeszteni.

A McAfee szerint a WikiLeakset támogató kibertámadásokhoz hasonló politikai célú hackerakciók száma is megnő jövőre, a mobilosokat pedig a letölthető alkalmazásokban terjedő kártevők fenyegethetik. A biztonsági cég szerint a Google androidos letöltőközpontja, az Android Market különösen kockázatos ilyen szempontból, mivel ott nem ellenőrzik központilag a felkerülő tartalmakat. A cég szakértői szerint elképzelhető, hogy 2011 a letölthető a szoftverrel vezérelhető mobilos botnetek (online támadásokat indító vagy spamterjesztő hálózatok) éve lesz, amelyeket bárhonnan távirányíthatnak majd alkotóik.