Tabletek, amelyeket iPad helyett fogunk venni

Vágólapra másolva!
Filmlejátszónak és univerzális távirányítónak is használhatók az új táblagépek, melyekből szétcsúsztatható és leszerelhető billentyűzettel szerelt változatok és munkaállomás teljesítményre képes, izmos kiadás is érkezik hamarosan.
Vágólapra másolva!

A 2011-es évre vonatkozó első - bevallottan nem túl ambíciózus - jóslatunk valóra válásához csak öt napnak kellett eltelnie az évből. A Las Vegasban megrendezett CES technológiai kiállítás sztárjai az Apple iPadjéhez hasonló táblagépek. Immár biztos, hogy az év a billentyűzet nélküli, fotelban bóbiskolás közben való netezésre, filmnézésre tervezett kütyükről fog szólni.

Megcsinálta a házit az Asus

Nem vették félvállról a feladatukat az Asus mérnökei: szétcsúsztatható, darabokra szedhető, zsebrevágható táblagép-dizájnokkal igyekeztek lenyűgözni a CES látogatóit. A tajvani cég négy különböző tabletet mutatott be, amelyekből a legegyszerűbb - az iPad-re hajazó, Eee Slate - már januártól megvásárolható lesz, a csinosabb típusokra viszont tavaszig kell várni.

Forrás: [origo]
Egy e-mail megírásához elég a Slider klaviatúrája is

A cég mérnökei valószínűleg még nem hisznek teljes szívükkel az érintőképernyőben, de legalábbis abban, hogy kényelmes lenne hosszasan gépelni a kijelzőt tapodva. Az Eee Pad Slider és az Eee Pad Transformer nevet viselő tableteket ugyanis egyaránt felszerelik hagyományos billentyűztettel is. Az előbbi típus klaviatúrája a kijelző alá csúsztatható, és úgy nyílik ki, mint a telefonok billentyűzete. Futurisztikusabb a Transformer, ami összcsukva egy hagyományos notebookra emlékeztet, amiről leválasztható a kijelzője.

Forrás: [origo]
Kijelzővédőnek is használható a Transformer billentyűzete

Egyedül a negyedik Asus táblagépet szánják a folyamatosan úton levőknek. Az Eee MeMO apróbb méretű, héthüvelykes kijelzővel rendelkezik, így egy kabátzsebbe vagy egy nagyobb retikülbe is könnyen eltehető. Ez a készülék nem csak érintéssel vezérelhető, saját tollával is lehet jegyzetelni kijelzőjére.

Okostévét irányít a táblagép

Komoly lehetőségekkel jár, hogy nem csak az okostelefonokon és tableteken lesz Android, hanem a Blu-ray lejátszókban és okostévékben is megjelenik a Google mobil eszközökre szánt operációs rendszere. Elsőként a Vizio nevű szórakoztatóelektronikai gyártó élt a lehetőséggel: az Egyesült Államokban tévéiről ismert cég idén okostévét és táblagépet mutatott be, amelyek tudását ugyanúgy applikációkkal lehet bővíteni, akár az okostelefonokét.

Forrás: [origo]
Lejátszó és távirányító is lehet a Vizio tabletje (fotó: Engadget)

A nyolchüvelykes, 1024x768 pixeles felbontású kijelzővel felszerelt Vizio-táblagépet tévéhez is lehet csatlakoztatni HDMI kábellel, amely a hangot is továbbítja. Ez a kütyü emellett infravörös jeladóval is bír, így akár távirányítóként is lehet használni. Ha megjelenik, csak egy tévéműsor-alkalmazást kell majd letölteni rá, hogy minden szükséges feladatot el tudjon látni a nappaliban.

Ismét vannak windowsos tabletek

Nagy súly nyomhatja a Microsoft tabletes embereinek vállát: a szoftveróriás által tavaly hangoztatott táblagép-forradalom csak részben valósult meg. Az androidos készülékek kelendőek voltak ugyan, ám az iPad lett az év sikerterméke. Windowst futtató készülékek viszont nem kerültek a piacra.

2011-ben már windowsos tabletek is megjelennek, több gyártó kínálatában is. De mind közül igazán csak az Asus vette komolyan a feladatát: a kütyüjükben a laptopok közül is csak a drágább modellekben használatos, nagy teljesítményű Intel Core i5-ös processzor dolgozik, a háttértárt pedig egy 64 gigabájtos SSD-meghajtó szolgáltatja. A kijelzővel sem spóroltak a tervezők, a legdrágább IPS-technológiát használó panel került a táblagépbe, ráadásul a digitális rajztáblákban is használt Wacom-érintőfelülettel is megtámogatták. A kütyü csupán egy csapdát rejt, nem tudni, hogy az alacsony áramfelvételű i5-ös processzor és a jó kijelző mennyi idő alatt meríti le az 1000 dolláros indulóáron várható ketyere akkumulátorát.

A Lenovo és a Motion Computing lassabb processzort választott: legújabb gépeikhez, ők az OakTrace típusnevű Atom-lapka köré építették fel a masináikat. A pontos teljesítményről még nem lehet semmit tudni, de az ígéretek szerint a Motion Computing gépe akár 1080p-s filmeket is képes lesz lejátszani. Ráadásul a gyártó azt ígéri, hogy a masina csak nyolc óra használat után merül majd le. Mindkét tabletet lehet tollas üzemmódban is használni, így akár jegyzetelni is lehet majd velük.