Európában már a Firefox böngésző vezet

Vágólapra másolva!
Az európai felhasználók közül többen használják a Firefoxot, mint a több mint egy évtizede piacvezető Internet Explorert.
Vágólapra másolva!

A Firefox a StatCounter nevű, internethasználatot monitorozó társaság számai szerint Európában megelőzte meg az Internet Explorert. 2010 utolsó hónapjában a kontinensen élő felhasználók 38,1 százaléka böngészte a világhálót a Mozilla Alapítvány böngészőjével, míg a Microsoft Internet Explorer különböző verzióinak aránya 37,5 százalékra csökkent. Az év végére jelentősen bővült a Google Chrome-ot használók tábora is: az egy évvel korábbi 5,1 százalékról 14,6 százalékra emelkedett számuk.

A Google Chrome tolta az első helyre a Firefoxot

Meglepő módon a Firefox épp a rivális Chrome népszerűségének köszönhetően tudta megszerezni a vezető pozíciót, a Google böngészőjére ugyanis a legtöbben a korábban Explorert használók váltanak át. Míg korábban a PC-k döntő többségén alapból megtalálható Internet Explorer pozíciója megingathatatlannak tűnt, tavaly tavasz óta az Európai Unió döntése értelmében a Microsoftnak egy böngészőválasztó képernyőt kell megjelenítenie operációs rendszerein. Ez különböző alternatív böngészők letöltését és telepítését kínálja fel, és komoly lökést adott az Internet Explorer riválisainak népszerűbbé válásához.

Világszinten még az Explorer vezet

Globális szinten egyelőre továbbra is az Internet Explorer áll az élen 46,9 százalékos részesedéssel, míg a netezők 30,8 százaléka használ Firefoxot, 14,9 százaléka pedig Chrome-ot.

A böngészőhasználatról készült statisztikák részben becsléseken alapulnak, ezért lehetséges az, hogy más társaságok eltérő részesedési mértékekről számolnak be. Az [origo] saját mérései szerint olvasóink többsége (46,2 százalék) az Internet Explorert használja - ezen belül is a 8-as verzió a legnépszerűbb. Firefoxot a portálunkat felkeresők 41,7 százaléka, Chrome-ot pedig 8,6 százaléka használ.