Hatmillió forintot fizethet a Nokia az Artisjusnak

Vágólapra másolva!
A zenei jogvédő szervezet még 2008-ban perelte be a mobiltelefon-gyártót, mert az nem fizetett zenei hordozói díjat a készülékeivel együtt szállított memóriakártyák után.
Vágólapra másolva!

A Komárom-Esztergom megyei bíróság még november végén hozott ítéletet az Artisjus Nokia ellen indított perében a Budapest Business Journal értesülései szerint. A mobiltelefon-gyártót első fokon hatmillió forintos bírság megfizetésére kötelezi az ítélet a készülékekkel együtt szállított memóriakártyák után elmaradt zenei jogdíjak miatt.

Az Artisjus eredetileg a mobilkészülékek belső memóriája után is követelt volna jogdíjat, mivel a zenei jogvédő szervezet szerint ez is ugyanúgy alkalmas jogvédett tartalmak tárolására, mint a memóriakártya. A bíróság ítéletében azonban a keresetnek ezt a részét elutasította.

Szintén visszautasította a bíróság az Artisjus 2002 és 2006 közötti időszakra vonatkozó jogdíjkövetelését, mivel az ítélet szerint ebben az időszakban átláthatatlan volt a zenei jogdíjak digitális eszközökre vonatkozó szabályozása. Az elsőfokú ítélet ellen mind az Artisjus, mind a Nokia fellebbezett.