Indiát és Brazíliát veszi célba a Wikipédia

Vágólapra másolva!
Egymilliárdos havi látogatottságot szeretne elérni az online enciklopédia, amelynek a fejlődő piacok biztosítanak további növekedési lehetőséget. A Wikipédia szombaton ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.
Vágólapra másolva!

Kína az internetcenzúra miatt nem alkalmas a terjeszkedésre, de a Wikipédia nemrégiben nyitott irodát Indiában, ahol a helyi nyelveken is szeretnék bővíteni a tartalmakat - mondta a Reutersnek Sue Gardner, az online enciklopédiát üzemeltető San Franciscó-i székhelyű vállalat igazgatója. A Wikipédia 2001. január 15-én indult el, és jelenleg havi 410 millió látogató keresi fel, ezzel a világ ötödik leglátogatottabb oldala, de üzemeltetői öt éven belül szeretnék átlépni az egymilliárdos határt.

India mellett a szintén egyre több új internetezővel rendelkező Brazília lehet a másik lehetséges célpont ennek megvalósításához: Gardener és csapata elsősorban a fejlődő internetes piacokban lát új lehetőséget a növekedéshez. Az online lexikon eközben továbbra is elkötelezett amellett, hogy nonprofit módon működjön. "Valósággal zavarba ejtő a szilícium-völgybéli vállalkozások számára, hogy mi ekkora látogatottságot produkálunk, és nem akarunk pénzt termelni az oldallal" - nyilatkozta Gardner. A szájtot kizárólag adományokból tartják fenn, idén körülbelül húszmillió dollár lesz a költségvetésük.

Túl bonyolult a szerkesztés Wales szerint

A 2010 végén lezajlott adománygyűjtő kampány emlékezetes lehetett az internetezők számára, hiszen a Wikipédia oldalait hónapokon át dekorálták Jimmy Wales, az alapító közelképes portréi az adományokat kérő, eltüntethetetlen hirdetéseken, amelyeken furcsa mosollyal és elszánt tekintettel bámult a kamerába. "Először magam is tiltakoztam az ellen, hogy az arcképemet használjuk, de aztán azt láttuk, hogy a portrés hirdetések kétszer olyan hatékonyak, mint az eddigiek. Rekordidő alatt gyűlt össze a felhasználói adományokból a megcélzott 16 millió dollár" - nyilatkozta Wales a BBC-nek. "Biztosan mindenki úgy volt vele, hogy inkább adakozik, csak ne kelljen látnia az ocsmány képemet."

A Wikipédia alapítója a szerkesztők új generációját is szeretné bevonni az online enciklopédia szerkesztésébe, ehhez azonban szerinte meg kellene újítaniuk az enciklopédia kezelőfelületét. Az emberek többsége számára ugyanis, akik jó szándékkal nyúlnának hozzá a bárki által szerkeszthető cikkekhez, túl bonyolult az a leírónyelv - a Wiki mark-up -, amelyben az oldalak tartalmát és kinézetét formázni lehet. Ez pedig sokakat elriaszt a közreműködéstől.

Megkerülhetetlenné vált

Az online lexikont százezer rendszeres közreműködő szerkeszti, akik nem kapnak anyagi kompenzációt a munkájukért. A Wikipédián 17 millió szócikk található angol nyelven, amelyek száma nap mint nap 1100-zal növekszik. A magyar Wikipédia is előkelő helyet foglal el a nemzetközi mezőnyben, jelenleg 181 ezer szócikk olvasható rajta, bár a növekedést némileg visszavetette, hogy nemrég több ezer cikket kellett törölni róla plágium miatt.

Az elmúlt években rendszeresen vitatták az internetezők által összeírt és önkéntesek által rendben tartott, ellenőrzött lexikon pontosságát, megbízhatóságát, ennek ellenére megkerülhetetlen információforrássá vál. A Nature magazin 2006-os vizsgálata szerint a Wikipédia közel olyan pontos, mint az Encyclopaedia Britannica.