Elérte a tízmilliárdot az Apple App Store-os letöltések száma

Vágólapra másolva!
Hivatalosan egy brit nő volt a tízmilliárdodik letöltő az Apple szoftverboltjában, valójában a lánya telepített egy ingyenes játékprogramot az iPhone-jára. A letöltőközpontnak két és fél év kellett ehhez az eredményhez.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-angliai Opringtonban élő Gail Davis először azt hitte, valaki viccelődik vele: az Apple-től ugyanis személyesen gratuláltak neki, mint az App Store tízmilliárdodik letöltőjének - számolt be róla a BBC. A családanya csak akkor hitte el, hogy tényleg az Apple-től keresték, és tényleg őt, hogy beszélt a lányával, aki nem sokkal azelőtt telepítette a Paper Glider nevű ingyenes játékot az iPhone-jára.

Davisék egy tízezer dollárt érő App Store-utalványt kaptak ajándékba a letöltési rekord elérésében játszott szerepükért. A rekordot január 22-én, szombaton érte el a 2008. július 10-én, vagyis két és fél évvel ezelőtt elindított mobilos letöltőközpont. Az Apple közleménye szerint a tízmilliárd letöltés javát, hétmilliárdot az elmúlt 12 hónapban hajtották végre a felhasználók.

Rekord pornó nélkül

Az Apple App Store-ban jelenleg iPhone-ra, iPod Touchra és iPadre lehet szoftvereket letölteni, és összesen 350 ezer címből válogathatnak a felhasználók. A hordozható eszközök révén a világ legnagyobb informatikai vállalatává nőtt cég online szoftverboltja úgy érte el ezt a rekordot, hogy a szoftvereket szigorú ellenőrzésnek vetik alá, például az erotikus tartalmú appokat vagy bizonyos funkciókat nem is engednek be az App Store-ba.

Részben ez a magyarázata annak, hogy rengetegen feltört készülékeket használnak, kalózmásolatokkal vagy a hivatalos terjesztésből kizárt programokkal. (Az iPadre a Playboy virtuális változata is csak úgy jelenik majd meg, hogy maga a szoftver nem tartalmaz meztelen modelleket mutató képeket, azokat a felhasználók csak az aktuális lapszámhoz készített webes galériákban érhetik majd el.)

Követendő minta lett belőle

A központi katalógussal és letöltőközponttal való szoftverterjesztést az App Store bemutatása óta minden más mobilos operációs rendszeren lemásolták az Androidtól a Symbianon át a Windows Phone 7-ig, sőt a modell olyan sikeres lett, hogy az Apple már a számítógépeire is árul így szoftvereket egy maces App Store-ból, amelyhez hasonló a következő Windowsba is bekerül majd.

A konkurencia rendszerint abban is követi az Apple példáját, hogy 30 százalékos jutalékot vesz le magának a fizetős szoftverek árából. A riválisai azonban mindeddig sem a választékot, sem a letöltések számát tekintve nem tudták megközelíteni az eredetilegm az iPhone-hoz elindított App Store-t.