Egyiptom eltűnt az internetről

Vágólapra másolva!
Pénteken hajnalban Egyiptomban megszűnt a lakosság számára elérhető internetszolgáltatás, ezzel az ország gyakorlatilag eltűnt az internetről, amihez hasonlóra eddig sehol nem volt példa. A kormány ugyan tagadja, de a szakértők szerint egyértelmű, hogy az országot az ellenzéki tüntetések miatt kapcsolták le az internetről.
Vágólapra másolva!

Egyiptom internetről való eltűnését James Cowie, a Renesys nevű, online forgalomfigyelő cég szakértője vette észre, aki az AP beszámolója szerint maga sem hitt a szemének: a helyi idő szerint éjfél után 34 perccel (magyar idő szerint csütörtökön 23:34-kor) a teljes egyiptomi internetforgalom leállt. Korábban az egyiptomi hatóságok korlátozták több nagy portál, így a Twitter, a Facebook és a Blackberry e-mail-szolgáltatásának elérését is, legalábbis erről panaszkodtak az érintett szolgáltatók.

Péntekre virradóra viszont olyan mértékben vágták el az országot az interneten a külvilágtól, ami Cowie szerint lehetetlenné tesz bármilyen online kapcsolatot a lakosság számára. A Renesys információját az olasz Seabone szolgáltató is megerősítette az AP hírügynökségnek: hajnal óta ők sem észlelnek az országból mérhető internetforgalmat.

A rendőrség is akcióba lépett az éjjel

Mint az péntek reggelre kiderült, a leállás csak egyetlen szolgáltatót nem érintett: a Noor Group olyan nagyvállalatokat lát el netkapcsolattal az országban, mint az Exxon Mobil, a Toyota vagy Pfizer, és az egyiptomi tőzsde is rajta keresztül kapcsolódik a világhálóra. A lakosság számára viszont nincs elérhető internetkapcsolat, és a leállás gazdasági közvetkezményei még így is beláthatatlanok.

Az egyiptomi kormány az Al-Jazeera beszámolója szerint tagadja, hogy köze lenne az online szolgáltatások zavarásához, vagy az internetszolgáltatás lekapcsolásához, de a lépésre azzal egy időben került sor, hogy péntekre minden eddiginél nagyobb tüntetések szervezése kezdődött meg Mubarak elnök ellen, csak a fővárosban 30 helyszínen. A korábbi megmozdulások szervezésében fontos szerepe volt az online eszközöknek, és a hatóságok a péntekre tervezett akciók miatt rendőrök ezreit vezényelték Kairó utcáira már az éjjel.

Egy egész országot még nem soha nem kapcsoltak le

A Cnetnek nyilatkozó szakértők szerint a nyolcvanmilliós országot könnyedén le lehet kapcsolni a netről, és a forgalom teljes leállását nem okozhatta véletlen esemény. Egyiptomban ugyanis összesen négy nagy szolgáltató biztosít kapcsolatot a külvilággal, akik szigorú állami felügyelet alatt állnak. "az egészhez csak egy telefonhívás kellett körülbelül egy tucatnyi szakemberhez, akik beírtak egyetlen sornyi utasítást egy routerbe, és leütötték az entert" - érzékeltette a feladat egyszerűségét Craig Labovitz, az Arbor networks vezető elemzője. "Mintha az ember átprogramozná a digitális videofelvevőjét."

Forrás: [origo]
Az Arbor Networks grafikonja az egyiptomi interneforgalom változásáról

A 2009-es iráni kormányellenes tüntetések idején a teheráni kormány ugyan leállította a mobilszolgáltatást, és elérhetetlenné tette a Twittert és a népszerű közösségi oldalakat, de ezt a tiltást akkor még ki lehetett játszani. A burmai kormány szintén lekapcsolt néhány nagyvárost az internetről a zavargások alatt, de egy egész ország lekapcsolására még nem volt példa.

A gerinchálózathoz nem nyúltak

A szekértők szerint az USA-hoz hasonló nagyobb országot - ahol már szintén felmerült az elnök által elérhető internetes kikapcsológomb ötlete - nem lehetne ilyen egyszerűen elvágni a külvilágtól, mivel ott több száz hálózatot kellene ehhez lekapcsolni egyszerre.

Az egyiptomi internet lekapcsolása nem érintette az ország területén, a Szuezi-csatornán áthaladó tenger alatti interkontinentális gerinchálózat optikai kábeleit, amelyeket nemzetközi vállalatok kezelnek: ezeken zavartalan a forgalom a világ többi része között. Egyiptomban a nyilvános hálózatok leállítása után azonban maximum műholdas netkapcsolaton keresztül lehet online kommunikálni a külvilággal. A Cnet által publikált, legfrissebb adatok szerint az egyiptomi internetet alkotó 2903 hálózatból mindössze 327 maradt elérhető.