Megelőzte az Android a Symbiant az okostelefon-piacon

Vágólapra másolva!
A Google-féle mobilos operációs rendszerrel rendelkező telefonokból többet adtak el a tavalyi év végén, mint az eddigi vezető operációs rendszert, a Symbiant futtató Nokiákból.
Vágólapra másolva!

Az Android lehagyta a Symbiant, és a világ első számú okostelefon-platformjává lépett elő - állítja a brit Canalys elemzőcég 2010 utolsó negyedévének mobiltelefon-eladási adatai alapján. A Google által támogatott, ingyenes, nyílt forráskódú Androidot futtató telefonokból a tavalyi év végén 33,3 millió példány kelt el világszerte, hétszer annyi, mint egy évvel korábban, míg Symbiannal működő modellekből szintén több mint eddig, de csak 31 millió.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számító Nokia, amely egy évvel ezelőtt még az okostelefon-piac 78 százalékát tudhatta magának, már csak 28 százaléka fölött rendelkezik. A finn cég egyeduralmának csökkenéséhez az Apple iPhone is jelentősen hozzájárult, amelyből az év végén 16,2 milliót adtak el, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Az elemzők szerint azzal, hogy az Apple-mobilt a Verizon mobiltársaság is forgalmazza majd az USA-ban, 25 millió újabb készülék találhat gazdára.

A gyártók nyertek a zöld robottal

Az Android előretörésének legnagyobb nyertesei a kétségtelenül készülékgyártók voltak, amelyek eladásai 300-4100 százalékkal szárnyalták túl az előző évi adatokat az elemzőcég szerint. A legnagyobb növekedést az LG tudhatta magáénak, de az androidos telefonpiac 45 százalékát a tajvani HTC és a koreai Samsung eladásai teszik ki.

A Nokia az elmúlt évben próbálta megújítani saját operációs rendszerét, amelynek legfrissebb változata S3 néven mutatkozott be. A Samsung és a Motorola, amelyek korábban szintén megjelentettek symbianos készülékeket, mára elpártoltak tőle, és Stephen Elop, a cég új vezérigazgatója, aki a Microsofttól került a mobilgyártóhoz, az S3 sikertelenségét követően még csak ígéreteket tett a vállat okostelefon-választékának ismételt megújítására. Az elemzők részéről már arról is elindultak találgatások, hogy a Nokia legalább az amerikai piacon elhagyná a Symbiant, és androidos, vagy a Windows Phone 7 platformra épülő modelleket mutatna be.

A tavalyi évben körülbelül 300 millió okostelefon talált gazdára világszerte a Canalys adatai szerint, 80 százalékkal több, mint 2009-ben, amikor a világgazdasági válság érezhetően visszavetette az eladásokat. Az elemzőcég az idei évre is kiélezett versenyt jósol a gyártók között, amit kétmagos processzorral felszerelt telefonok, az érintés nélküli fizetést lehetővé tévő NFC-chipek, és 3D-s kijelzők színesíthetnek majd.