2015-re minden emberre jut majd egy mobilnetkapcsolat

Vágólapra másolva!
A Cisco előrejelzése szerint az elkövetkezendő öt évben a jelenlegi huszonhatszorosára nőhet a mobilhálózatokon lebonyolított adatforgalom mennyisége, és a gép-gép közötti kapcsolatokat is figyelembe véve, a bolygó minden lakosára jut majd egy mobilos adatkapcsolat.
Vágólapra másolva!

A mobil adatforgalom 2010 és 2015 között várhatóan a 26-szorosára fog nőni, és az időszak végére eléri a havi 6,3 exabájtot, vagyis éves szinten a 75 exabájt mennyiséget, a Cisco előrejelzése szerint. Ez az adatmennyiség 19 milliárd DVD-lemeznek felel meg, és az intenzív növekedés hátterében elsősorban a mobilinternetezésre és videók megnézésére alkalmas mobileszközök - elsősorban okostelefonok és táblagépek - gyors ütemű terjedése áll.

A vállalat által becsült forgalomnövekedés 92 százalékos összesített éves növekedési rátának felel meg, azaz, a várakozások szerint a vizsgált időszakban az adatforgalom minden évben átlagosan ennyivel nő az előző évhez képest. A Cisco tanulmánya szerint, melyet néhány nappal a barcelonai Mobile World Congress megnyitása előtt mutattak be, 2015-ben több mint 5,6 milliárd személyes használatú eszköz csatlakozik majd a mobilhálózatokhoz, és emellett 1,5 milliárd gép-gép kapcsolat jön majd létre, ami azt jelenti, hogy bolygónk szinte minden lakójára jut egy mobilkapcsolat.

A tanulmány szerint a mobil videó 2015-re a teljes mobil adatforgalom 66 százalékát teheti ki, ami 2010 és 2015 között 35-szörös növekedést jelent. Ugyanezen időszak alatt a táblagépek adatforgalma várhatóan a 205-szörösére ugrik majd, és ez az összes eszközkategóriát tekintve a legmagasabb értéknek felel meg. A világ régiói közül a legnagyobb, 129 százalékos növekedésre a Közel-Keleten és Afrikában, az egyes országok közül pedig Indiában lehet számítani, ahol átlagosan évi 158 százalékkal nő majd a mobilos adatforgalom.