A közösségi keresésben erősít a Google

Vágólapra másolva!
A Google találati oldalán előkelőbb helyen jelennek meg a barátok, ismerősök által megosztott linkek, mint eddig, ha a kereső ismeri a felhasználó webkettes kapcsolatrendszerét.
Vágólapra másolva!

A Google egyelőre csak az angol nyelvű találati oldalain vezette be, hogy az ismerősöktől származó linkek már a találati lista egyenrangú elemeiként jelennek meg a többi találattal. A webkeresőn 2009-ben jelent meg a Social Search, vagyis a közösségi keresés lehetősége, amely eddig a lap alján jelenítette meg azokat a linkeket, amelyeket a felhasználó ismerősei osztottak meg az éppen keresett témában, mostantól viszont ezek a rendes találatok között vegyülnek el annak megfelelően, hogy mennyire relevánsak.

Az ismerősök által megosztott linkek mellett megtalálható lesz az azt megosztó ismerős fotója és a szolgáltatás is, ahol az közzétette a hivatkozást. A közösségi keresés akkor működik, ha a felhasználó a Google számára is láthatóvá teszi a különböző webkettes szolgáltatásokhoz tartozó felhasználói fiókjait, vagyis megadja a beállításai között például a Twitter-, Blogger- vagy Flickr-azonosítóját.

Így segítenek az ismerősök linkjei a találatok között

A közösségi találatok is csak akkor jelennek meg a keresőoldalon, ha a felhasználó a Google-fiókjába is be van jelentkezve. A harmadik szolgáltatóhoz tartozó accountokat újabban el is lehet rejteni a nyilvánosság elől, vagyis ha a felhasználó szeretné, nem jelennek meg ezek nyilvánosan elérhetően a Google-profiloldalon. Az új funkció egyetlen fontos hiányossága, hogy a Google keresőrobotjai a jelenleg legnépszerűbb tartalommegosztó fórumról, a Facebookról ki vannak zárva, így a találatok között nem is tudja megjeleníteni a közösségi oldalon meglévő ismerősök által közzétett hivatkozásokat.