Olcsóbb, de nem kisebb iPhone-t tervez megjelentetni az Apple

Vágólapra másolva!
Hivatalos információk továbbra sincsenek az iPhone 5-tel kapcsolatban, de a New York Times informátorai szerint a gyártó maximum a készülékek alkatrészeihez nyúl hozzá, és nem jelentet meg többféle változatot a típusból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai napilap egy sor, magát megnevezni nem kívánó apple-ös forrást kérdezett végig az új iPhone-nal kapcsolatban, akik cáfolták a korábbi, a jelenlegi modell méretéhez képest feleakkora, olcsó készülék megjelentetésével kapcsolatos terveket, amelyekről a Bloomberg és a Wall Street Journal közölt információkat. A New York Times informátorai szerint a cég valóban foglalkozik azzal, hogy olcsóbbá és ezáltal nagyobb vásárlóközönség számára is elérhetővé tegye az iPhone-t, de ennek érdekében a felhasznált alkatrészek árán spórolnának inkább - vagyis jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

A mini-iPhone-nal kapcsolatos találgatások arra engedtek következtetni, hogy a kisebb készüléken nem lesznek használhatók a jelenlegi szoftverek, hogy hangvezérléssel is kezelhető lesz, és hogy streamelni lehet majd rá a tartalmakat, hogy a kisebb beépített memóriának köszönhetően is olcsóbb legyen. Mint kiderült, az Apple nem akar appok nélküli telefont megjelentetni, így a méretcsökkentés kizárt, a hangvezérlés továbbfejlesztésével viszont foglalkoznak, hogy azok számára is vonzóbbá tegyék az új iPhone-t, akik nem boldogulnak a készülékkel.

A beépített memória folyamatos növelése helyett az Apple valóban foglalkozik a tartalomszinkronizálás lehetőségével, mivel a beépített flashmemória a készülékek árának jelentős részét teszi ki. A New York Times forrásai szerint az Apple MobileMe szolgáltatását a korábbi információknak megfelelően valóban ingyenessé készül tenni, mivel a naptárakra, e-mailre és telefonkönyvre kitalált előfizetéses adatszinkronizálást biztosító változat, ami évi száz dollárba került, sikertelen volt a Google vagy más szolgáltatók hasonló, ingyenes megoldásai mellett.

A felhasználók a zenéiket, fotóikat, fájljaikat is szinkronban tarthatják majd a MobileMe-vel a készülékeik között. Az Apple mérnökei szerint sok tárkapacitást meg lehet majd spórolni a készülékeken azzal, hogy a felhasználók a fájljaik egy részét a MobileMe szerverein tárolják majd.

A cég továbbra is megtartja azt a gyakorlatát, hogy a kifutó iPhone-modelleket csökkentett áron forgalmazza. Az iPhone 3GS modellt már 50 dolláros áron el lehet vinni előfizetéssel az AT&T-nél, így a megszólalók már csak ezért is feleslegesnek tartják egy eltérő, filléres modell megjelentetését, ami nem futtatja a meglévő szoftvereket. Steve Jobs a New York Times szerint még 2010 októberben beszélt róla pénzügyi elemzőknek, hogy a cég nem tervezi többféle modell megjelentetését, mert a sokféle androidos okostelefonnal szemben fontos előnynek tartja, hogy az Apple-nak csak egyféle készülékkel kell foglalkoznia.