Idén hiába várunk windowsos táblagépre

Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft csak 2012-ben fogja piacra dobni táblaszámítógépekre szánt operációs rendszerét, így az Apple iPadjének kizárólag a Google szoftverét futtató készülékek lesznek komoly riválisai az idén.
Vágólapra másolva!

Az üzleti lap belső forrásból származó információi szerint a Microsoft táblagépes szoftverét használó modellek csak 2012 nyarán, az iskolakezdés előtt fognak a boltokba kerülni. A Bloomberg úgy tudja, hogy az érintőképernyős használatra optimalizált operációs rendszer nyilvános tesztelését a szoftveróriás csak idén év végén fogja megkezdeni. Ez a Microsoftnak azért rossz, mert jelentős hátrányba kerül az Apple és Google mögött a számítógépek piacának legnagyobb bővülését produkáló szegmensben.

A Windows 7 nem jó tabletre

Jelenleg is kapható néhány táblagép, amely Windows 7 operációs rendszert futtat, de mivel ezt a rendszert alapvetően hagyományos számítógépeken való használatra, egérhez és billentyűzethez tervezték, nem tud olyan élményt nyújtani a felhasználóknak, mint az iPad vagy a Google Android szoftvere. Bár a Windows 7 kezeli az érintőképernyőket, kezelőfelületének ikonjait és gombjait nem lehet kényelmesen ujjbeggyel kiválasztani, emellett a rendszer indulása és leállítása sem túl gyors, és futtatása az akkumulátort is jobban igénybe veszi a kifejezetten mobil használatra szánt szoftvereknél.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Aki lemarad, az kimarad

Michael Gartenberg, a Gartner cég elemzője szerint ha 2011 a táblagépek harcának éve lesz, akkor ebből a csatározásból a Microsoft egész egyszerűen ki fog maradni, ami viszont még kedvezőtlenebb helyzetbe hozza a céget. Mire a Microsoft szoftverét használó táblagépei a boltokba kerülnek, addig a rivális szoftvereket használó eszközökből már a sokadik generációs, kiforrott példányokat vehetik meg a vásárlók: addigra valószínűleg már az iPad 3 is elérhető lesz , a korábbi modellekből pedig már százmilliós nagyságrendű darabszámban találnak majd gazdára a készülékek.

Pedig a Gartner előrejelzései szerint az emberek manapság a rendelkezésükre álló pénzből nem új PC-t vásárolnak, hanem inkább a meglévő gép mellé vesznek egy táblaszámítógépet vagy okostelefont, a legnagyobb profitra tehát ezeknek az eszközöknek a gyártói tesznek majd szert.