Csehország is elutasítja a távközlési adatok megőrzését

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes az internetes (e-mail) és a telefonos kommunikáció adatainak megőrzése bűnmegelőzési megfontolásokból, mert ezzel elfogadhatatlan mértékben beavatkoznak az emberek magánéletébe - mondta ki a cseh alkotmánybíróság csütörtökön Brnóban. A testület állásfoglalásával hatályon kívül helyezte az EU-s direktívát követő, vonatkozó törvény sokat vitatott részeit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió útmutatása alapján néhány éve elfogadott törvényt egy éve vitte az alkotmánybíróság elé a parlamenti alsóház félszáz képviselője. A jogszabály alapján a kommunikációs adatokat a szolgáltatóknak minimum fél évig meg kellett őrizniük, s hatósági kérésre ki kellett adniuk a rendőrségnek vagy a titkosszolgálatoknak.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács adatmegőrzési kötelezettséget tartalmazó, az elektronikus hírközlési adatok megőrzéséről szóló irányelve 2006-ban készült el, és több tagállamban tiltakoztak ellene. Írország és Szlovákia a szabály ellen szavazott, a román alkotmánybíróság megsemmisítette az adatmegőrzési kötelezettséget, a német alkotmánybíróság határozata pedig alkotmányellenesnek minősítette az irányelvet átültető német szabályozást.

Magyarországon az alapelvet az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2007. évi módosításával harmonizálták, akkor az adatvédelmi biztos jelezte, hogy aggályosnak tartja a módosítást.