A Microsoft bepanaszolta az EU-nál a Google-t

Vágólapra másolva!
A Microsoft panaszt tett az Európai Bizottságnál a Google ellen: a szoftvercég szerint riválisa visszaél az internetes keresők piacán elért monopol helyzetével, és nem megengedett eszközökkel akadályozza a rivális keresők működését.
Vágólapra másolva!

A szoftvercég szerint a Google aktív tevékenységet folytat annak érdekében, hogy akadályozza a Microsoft Bing nevű keresőjének hatékony működését. A Microsoft panaszában öt példát emel ki ezzel kapcsolatban. Ezek egyike szerint a Google szándékosan akadályozza, hogy a Bing indexelni - azaz kereshetővé tudja tenni - felhasználói számára a keresőcég tulajdonában lévő YouTube tartalmait. A Microsoft úgy véli, emellett a Google azt is gátolja, hogy a Microsoft operációs rendszerét használó okostelefonokról tökéletesen lehessen használni a videomegosztót.

Ezenkívül a szoftveróriás azt is problémásnak tartja, hogy a Google könyvdigitalizálási projektje keretében a szerzői jogok által már nem védett könyvek tartalmában csak saját keresőjén keresztül biztosítana keresési lehetőséget. A Microsoft szerint a Google korlátozza a hirdetők azon lehetőségeit, hogy korlátlanul hozzáférjenek keresőcégnél lebonyolított reklámkampány során keletkező adatokhoz. Végül a szoftveróriás azzal is vádolja a Google-t, hogy az ismert webszájtokra nyomást gyakorol, hogy azok Google-keresőfelületet helyezzenek el oldalaikon.

Az Európai Bizottság egyébként már tavaly novemberben vizsgálatot indított a Google ellen azt követően, hogy a Ciao nevű - egyébként a Microsoft tulajdonában lévő - e-kereskedelmi szájt versenyellenes tevékenységgel vádolta meg a keresőcéget. Ha a Microsoft mostani panaszát jóváhagyják, jó eséllyel a korábbi vizsgálat részeként fogják kivizsgálni az abban foglaltakat.

A Google úgy nyilatkozott, hogy nem lepte meg, hogy a Microsoft panaszt tett a cég ellen, és mindennemű vizsgálatban együtt fog működni az EU-val. Az Európai Bizottság egyébként komoly, akár egy világszintű cég éves bevételeinek tíz százalékát kitevő bírságot is kiróhat a versenyjogi szabályokat megszegő cégekre.