Egyelőre nem rúghat labdába a BlackBerry tablet az iPad ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai szaksajtó első tesztjei szerint a RIM PlayBook nevű táblagépe sok hiányossággal rendelkezik, főleg azért, mert nem lehet róla önállóan e-mailezni.
Vágólapra másolva!

Az első amerikai tesztek csütörtökön jelentek meg a BlackBerry okostelefont gyártó RIM PlayBook nevű táblagépéről az amerikai szaksajtóban, de a Reuters hírügynökség összefoglalója szerint a készülék nem nyűgözte le a tesztelőket. A szakújságírók főleg az e-mailezés képességét hiányolták a RIM tabletjéről, az amerikai okostelefon-gyártó ugyanis a biztonságos, lehallgathatatlan mobil e-maillel szerzett magának hírnevet.

A hiányosságok feledtetik a jót

A PlayBookon azonban csak akkor lehet e-mailezni, ha a felhasználók egy BlackBerry okostelefonnal párosítják össze az eszközt. A készülék első változatában mobilnetes kapcsolódási lehetőség sincs, vagyis wifi nélkül szintén csak egy okostelefonnal összekapcsolva lehet vele internetezni.

A RIM tabletnek ezek a hiányosságai, úgy tűnik, elhomályosítják azokat a képességeit, amelyekben jobb az iPadnél. A készülék ugyanis képes arra, hogy tévékészülékre csatlakoztatva azt kiterjesztett monitorként használja, vagyis akár egy HD-videót is le lehet vetíteni vele a tévén, miközben a saját képernyőjén más alkalmazásokat futtat. A táblagép a flashes tartalmakat is gond nélkül lejátssza, amire az Apple iPad nem képes.

Forrás: REUTERS
Így néz ki a BlackBerry PlayBook

A kritikusok szerint azonban a PlayBook a jelenlegi formájában tényleg csak azoknak ajánlható, akiknek már van BlackBerryjük, mivel önmagában keveset ér. Emiatt az árát is sokallják az elemzők, hiszen a RIM tablet ugyanúgy 500 dolláros áron kerül majd forgalomba az USA-ban, mint az iPad.

Folyamatosan javul, de így félkészen kerül a boltokba

A 7 hüvelykes készülék árusítását április végén kezdik meg az USA-ban, és a RIM nyárra ígéri belőle a 3G-s, okostelefon nélkül is teljes értékű változatot. A gyártó folyamatosan ad ki a készülékhez szoftveres frissítéseket, így várhatóan később a BlackBerry-szabványú e-mail is elérhető lesz rajta.

A PlayBookhoz a megjelenésének idején körülbelül 3000 letölthető szoftver lesz elérhető, de a BlackBerry-tulajdonosok a telefonjukra már telepített alkalmazásokat azonnal elérhetik majd rajta, amihez csak össze kell kötniük a táblagépet a mobillal Bluetoothon keresztül. A készülék a RIM jelentős piaci részesedésének köszönhetően - az androidos okostelefonok előretöréséig a BlackBerry volt a legnépszerűbb az USA-ban - az egyik leginkább várt táblagép, amely a Gartner piackutató legutóbbi előrejelzései szerint az amerikai táblagéppiac 10-15 százalékát szerezheti majd meg.