Vágólapra másolva!
Pénteken ballagnak el a hazai végzős középiskolások, és rengeteg családban fogják megörökíteni fotón vagy videón a jeles eseményt. Tizenkét, könnyen megjegyezhető tanáccsal segítünk abban, hogy a lehető legszebb felvételeket készíthesse.
Vágólapra másolva!

Bár szinte mindenkinek van már digitális fényképezőgépe vagy videokamerája, az átlagember, így a ballagáson kattintgató anyuka vagy apuka biztosan nem rendelkezik egy amatőr fotográfus rutinjával, de ha megfogadják lenti tanácsainkat, szép felvételeket tudnak készíteni akár ők is.

Töltse fel az akkumulátort előző este! A legtöbb akkumulátor hosszabb állás után kisül, ezért ha hetekkel korábban használta utoljára a kameráját, mindenképpen ajánlott előző este újratölteni, nehogy az ünnepség közepén merüljön le. Sok fényképezőgép tud fogadni hagyományos ceruzaelemet is, de a digitális eszközök ezekkel sokkal hamarabb lemerülnek, mint egy akkumulátorral. Ha az utolsó pillanatban kell beszerezni az áramforrást, érdemes eleve feltöltött típust venni, amilyen például a Sanyo Eneloop vagy a GP ReCyko. Nemcsak a kapacitás számít: ezek a típusok alig drágábbak a hagyományosnál, és állásban is sokkal lassabban merülnek le azoknál.

Törölje le a régi képeket a memóriakártyáról! Szinte senki sem szokta minden alkalommal tökéletesen letakarítani a memóriakártyát, pedig a régi fotók feleslegesen foglalják a helyet, lehet, hogy a nap végén már ezek miatt nem lesz elég hely a friss fotóknak és videóknak. Magán a kamerán általában körülményesen lehet letörölni egyszerre több fájlt - különösen akkor, ha a régi fotók keverednek az újakkal -, ezért érdemes ezt a feladatot még otthon elvégezni. A memóriakártyán a fotók eleve könnyebben megsérülnek.

Tisztítsa meg a lencsét! Lehet, hogy legutóbb egy családi születésnapon vagy karácsonykor volt használatban a kamera, objektívjét a vendégsereg összetapogatta. Egy puha ronggyal egyszerűen el lehet távolítani a lencsén lévő szennyeződéseket. Ha száraz ronggyal nem jön le, például ablak-, vagy szemüvegtisztító sprayvel is lehet próbálkozni. Ha homokszemcsék vannak a lencsén, törölgetés előtt egy ecsettel vagy fújással kell eltávolítani azokat.

Le a tokkal és a kupakkal! Kétvégkívül hatékonyan védi a sérülésektől a fényképezőgépet egy tok, egy ballagáson azonban mindig készenlétben kell lenni, ezért már az ünnepség kezdetekor érdemes kivenni a tokból a gépet, és csak a távozáskor visszarakni abba. Ugyanez igaz az objektívek kupakjára is: nem érdemes vesződni esemény közben a lencsevédő felrakásával és levételével, mert egy-két óra alatt úgysem fog vészesen bekoszolódni, viszont lehet, hogy pont emiatt maradunk le egy kedves jelenetről.

Okosan használja a zoomot! Még otthon érdemes kikapcsolni a digitális zoomot, ez ugyanis nem valódi nagyítást eredményez, csupán kivágja a kép közepét, egyúttal a képminőség romlását eredményezve. Az optikait viszont érdemes használni például arra, hogy az arcokat közelebb hozzuk a képeken, vagy kiemeljünk a tömegből néhány embert. Nem árt azonban figyelembe venni, hogy minél nagyobbra állítjuk a zoomot, annál gyengébb lesz az optika fényereje: azaz a maximális nagyítást legfeljebb az udvaron érdemes használni, a sötét iskolai folyosókon nem, a hosszabb záridő miatt ugyanis bemozdulhatnak a fotók.

Videofelvétel készítésekor csínján kell bánni a zoommal, mert az állandó közelítés és távolítás hangsúlyozottan amatőr jelleget kölcsönöz a felvételnek. Videón érdemes előbb beállítani a nagyítást, és csak utána megnyomni a record gombot.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Nem kell mindig vakuzni! Nem érdemes csodát várni a kompakt gépek miniatűr vakujától, ezek legfeljebb két-három méterig hatásosak. Az olcsó fényképezőgépek vörösszem-csökkentő üzemmódját a ballagós fotók készítésekor nem érdemes használni, a folyosón gyorsan elhaladó osztály megörökítésekor csak zavarni fognak az ismétlődő villanások. A szemfenékről visszaverődő fény által okozott vörösséget utólag is egyszerűen el lehet távolítani a felvételekről olyan ingyenes képszerkesztő programokkal, mint amilyen például a Picasa. Ahol nincs feltétlenül szükség rá - például az udvaron - érdemes kikapcsolni a vakut, hogy ne merítse feleslegesen az akkumulátort.

Állítsa be a fehéregyensúlyt! A fehéregyensúlyt a legegyszerűbb kompakt gépek is képesek beállítani, így elvileg a neon fénycső vagy villanykörte és naplemente fénye mellett exponált fotók is természetes színűek lesznek. Az automatika azonban a gyakorlatban sokszor téved, a végtermék pedig kékes vagy sárgás fotó lesz. Az udvaron való fotózáskor érdemes a napocska szimbólumot kiválasztani a fehéregyensúly beállításai közt, épületen belül pedig a fénycső vagy villanykörte piktogrammját választani a menüből az alkalmazott fényforrásnak megfelelően. Szerencsére az ingyenes képszerkesztőkkel utólag is lehet javítani a fotókon, de szerencsésebb, ha a színek eleve nem torzak.

Közelképet ne vonulás közben készítsünk! Általában úgy szervezik az iskolák a ballagást, hogy az ünnepségbe beiktatnak öt-tíz olyan percet, amikor a gyerekeket egy helyiségben lehet fotózni osztálytársaikkal: a közeli képeket célszerű ekkor, nem pedig a folyosón vonulás közben elkészíteni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne csak a saját gyerekünket fotózzuk! Sokszor látni olyan túlbuzgó szülőket, akik mindenki mást félrelökve igyekeznek saját gyermeküket fotózni a ballagáson. Ez pedig szarvashiba: évekkel később a fotókon vagy videón felbukkanó osztálytársak, tanárok is ugyanolyan érdekesek lesznek, mint a családtag. Az osztálytársaitól távol kerülő gyerek pedig biztosan nem csak magát akarja nézegetni a felvételeken: mindenkit érdemes dokumentálni az utókornak.

Javítsa ki utólag a fotókat! Munkával jár, de megéri utólag kijavítani a képeket, erre a feladatra talán a legjobb a Google Picasa nevű ingyenes szoftvere, amelynek kezelésével egy háziasszony is elboldogul. Automatikus javítási funkciói mellett például lehetővé teszi, hogy a ferdén exponált fotókat vízszintbe hozzuk, vagy a képkivágás módosításával eltávolítsunk zavaró képrészleteket, vagy a túl sötét részleteket kivilágosítsuk.

Töltsük fel a képeket a netre, de ne mindet! Semmiképp ne kezdjük el feltölteni a ballagáson készült fotókat válogatás nélkül a közösségi oldalakra: valószínűleg még a legközelebbi barátokat sem érdekli tizenöt teljesen egyforma, néhány másodperces késleltetéssel készült fotó, ahogy a rosszul sikerült képekre sem kíváncsiak. Harminc igazán jó képet biztosan többen néznek majd meg, mint kétszáz borzalmasat. Lehetőleg ne egy e-mail csatolt fájljaként küldjük el a fotókat az ismerősök postafiókjába, inkább töltsük fel egy tárhelyre, és annak linkjét másoljuk csak be a levélbe. Ez utóbbi esetben arra is lehetőség van, hogy bizonyos felvételeket csak a szűkebb baráti körrel osszunk meg, ne az összes ismerőssel.

Jelöljük be az arcokat! A Facebookon, az iWiW-en és a Picasában is lehetőség van a képeken szereplő emberek bejelölésére: érdemes a személyeket bejelölni, még ha ez kissé macerás is. Így mindenki tudni fogja, hogy egy-egy képen ki látható, és maguk a szereplők is értesítést kapnak erről, ha szintén jelen vannak a közösségi oldalon. Ráadásul külön listázni lehet azokat a fotókat, amelyeken egy-egy személy előfordul.