Facebookozás frász nélkül

better facebook
Vágólapra másolva!
Idegesítik a facebookos kérdőívek? Száműzné a lájkvadász szájtok százszor megosztott linkjeit? Látni sem akarja az applikációkat, nem kíváncsi a folyamatos értesítésekkel bombázó születésnapi eszmecserékre az Üzenőfalon? Szeretné tudni, ki az, aki törölte a barátai közül?  Akkor önnek találták ki a Better Facebook nevű ingyenes kiegészítőt, amellyel megszabadulhat minden irritáló dologtól a közösségi szájton.
Vágólapra másolva!

A Better Facebookot egyetlen kattintással aktiválni lehet, s mivel csak néhány tucat kilobájtnyi a mérete, a készítők oldaláról másodpercek alatt letöltődik. A közösségi oldalt átalakító plugin csak az Internet Explorerrel nem használható, az összes többi ismert böngészőhöz - Firefox, Chrome, Opera, Safari - le lehet tölteni. Az ingyenes kiegészítő nem tesz mást, mint azt, hogy a Facebook oldalának letöltésével párhuzamosan apró változtatásokat végez a kódjában, egyes szolgáltatásokat kikapcsolva, másokat hozzáadva a szájthoz, de minden módosítás a felhasználó saját PC-jén történik és bármikor visszavonható a bővítmény eltávolításával, túl sok kárt tehát nem lehet okozni próbálgatásával.

Varázsló tiltja le az idegesítő funkciókat

A bővítmény telepítését követően az első alkalommal egy varázsló jelenik meg a böngészőben, ha a Facebook oldalára megyünk. Sajnos ez csak angol nyelven kommunikál, bár a benne foglaltak nem túl bonyolultak, nem kell nyelvvizsgával rendelkezni a beállításhoz. A Better Facebook összesen tíz kérdést tesz fel használójának beállításához, ezek közül az elsőben arra kíváncsi, hogy minden extra szolgáltatást használni akarunk (Recommended Settings), vagy csak a szájt használatát kényelmesebbé tevő szolgáltatásokat szeretnének-e használni (Minimalist)

Forrás: [origo]
Kezdésnek érdemes a Minimalist opciót választani

Saját próbáink alapján az átlagembereknek érdemes a Minimalist opciót választaniuk, ez ugyanis nem változtatja meg gyökeresen a Facebook kinézetét, mindössze az idegesítő részeket tünteti el, így nem válik ijesztően szokatlanná az oldal külseje.

Forrás: [origo]
Még több kontroll a bejegyzések felett

A második lépésben azt kérdezi a kiegészítő, hogy bekapcsolja-e a hozzászólások szűrésének extra lehetőségeit. A "Show post action icons" kipipálásával például azt az ikont lehet bekapcsolni, ami lehetővé teszi, hogy úgy tegyünk olvasottá egy-egy üzenőfali bejegyzést, hogy a Facebook akkor se riasszon, ha ahhoz új hozzászólások érkeznek. Tipikusan jól használható ez a gomb akkor, amikor valamelyik ismerősünknek születésnapja alkalmából sok boldogságot kívánunk, de a bejegyzésben még negyvenen megteszik ezt rajtunk kívül, minden egyes alkalommal megvillogtatva a kis piros ikont a bal felső sarokban. Az alsó sorban szereplő Control Panelt tesztelőnk rövid tesztelés után inkább kikapcsolta, mert inkább zavarta, mint segítette a használatot.

Forrás: [origo]
Aki akarja, lapokba rendezheti az eltérő bejegyzéseket

A harmadik pontban azt a szolgáltatást lehet be- vagy kikapcsolni, ami külön lapokba rendezi például a facebookos játékokból érkező bejegyzéseket. Ha bekapcsoljuk, elkülöníthetjük vele például a FarmVille-en érkező üzeneteket az ismerősök által publikáltaktól, ám ez kissé radikálisan változtat a Facebook alapvető kinézetét.

Forrás: [origo]
Nem szereti a Facebook új képnézegetőjét? Itt kikapcsolhatja

A négyes pontban a Facebook néhány hónappal ezelőtt bevezetett új, felnyíló ablakban megjelenő képnézegető felületét lehet kikapcsolni. Ha a "Disable Light Box viewer" felirat mellé pipát helyezünk, a hagyományos módon, beágyazva láthatjuk az ismerősök fotóit.

Forrás: [origo]
Át is lehet színezni a Facebookot

Unja már a Facebook kék menüit? Az ötös pontban át lehet színezni az oldalt akár rózsaszínre, zöldre vagy feketére is: egyik sem kötelező, mindez csak ízlés dolga.

Forrás: [origo]
Ki törölt az ismerősei közül? Nézzük meg!

Mindjárt végzünk a beállításokkal, de a hatos pontban még be lehet kapcsolni egy népszerű funkciót: a "Friend Tracker" bekapcsolása után a jobb felső sarokban jelzi, ha egy kontaktunk törölt minket az ismerősei közül vagy leiratkozott a Facebookról. A "Friend Activity" kevésbé hasznos: azt mutatja szintén egy új dobozban, ha valamelyik ismerős adatlapján módosít valamit, például a munkahelyét vagy a családi állapotát.

Forrás: [origo]

Ha a fenti képen látható funkciót bekapcsoljuk, elég az Üzenőfalon megjelenő, mások által linkelt fotók fölé vinni az egérkurzort, azok megnyílnak teljes méretben egy betekintő ablakban, megtakarítva egy felesleges kattintást.


Forrás: [origo]

Ha a Facebookon egy ismerős falára írunk megjegyzést, vagy publikálunk valamilyen tartalmat, esetleg hozzászólunk egy bejegyzéséhez, annak a saját adatlapunkon is nyoma lesz a következőképpen: "XY hozzászólt ABC fotójához" vagy "XY közzétett egy linket ABC adatlapján". Bár ezek a bejegyzések nem túl zavaróak, sokan nem szeretik megosztani mindenkivel, hogy melyik ismerősük falán folytattak eszmecserét. A fenti funkció bekapcsolását követően az ehhez hasonló bejegyzéseket törölni lehet a saját adatlapunkról. Ezt azonban külső bővítménnyel nem lehet teljességgel automatizálni, a törlést csak akkor végzi el a Better Facebook, amikor rámegyünk a saját adatlapunkra, ekkor utólag törli az összes ilyen bejegyzést.

Forrás: [origo]

Korábban a bejegyzésekre írt kommenteket egy gombra kattintva, nem pedig az Enter lenyomásával lehetett elküldeni. Ha jobban szerette a régi megoldást, ikszelje be ezt a funkciót is! Ezzel be is fejeződött a Better Facebook konfigurálása, ha később valamit mégis módosítani szeretnénk, azt a Facebook felső menüjében újonnan megjelenő Options gombra kattintva utólag is bármikor megtehetjük.

Így rejtheti el az idegesítő kérdőíveket

Az utóbbi idők legidegesítőbb jelenségének tartják sokan a Facebookon tavasszal elindított kérdőív-szolgáltatást, a Questionst, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók szavazásokat készítsenek, és osszanak meg ismerőseikkel.

Forrás: [origo]
Így lehet kitiltani a kérőíveket

Mivel a felhasználók nagyon rákaptak a szavazásokra, az Üzenőfalakat ellepték a gyermeteg kérdőívek. Nem szükséges az ezeket kitöltő barátokat hide-olni, a Better Facebookkal külön ki lehet szűrni a zavaró kérdőíveiket. Ehhez az Options menüben a Filtering fület kell kiválasztani, ahol egy táblázatos felépítésű felületen lehet megadni a szűrés feltételeit, ha többet is szeretnénk megadni, az Add at the Top és az Add at the Bottom gombokra lehet bővíteni a listát. A kérdőívek elrejtéséhez a Type oszlopban kell kiválasztani a Questions Asked pontot, majd a jobboldali oszlopban bepipálni a Hide opciót. Ezt követően ugyanezt kell elvégezni a Questions Followed és a Questions Answered típusokkal is, így teljes mértékben megszabadulhatunk az idegesítő szavazásoktól.

Irritálják a lájkvadász oldalak? Rejtse el őket!

Az utóbbi hónapokban egyre több hazai oldal is átvette azt a nem túl kedvező gyakorlatot, hogy egy-egy cikk vagy blogbejegyzés után odaírják: "ha egyetértesz, nyomj egy lájkot!", vagy " na szerinted sem jó ez így, lájkold a cikket!" Ennek az az eredménye, hogy századszor is figyelmünkbe ajánlják az ismerősök ugyanazt a cikket, ami egyébként első alkalommal valóban érdekes lehetett.

Forrás: [origo]
Idegesítik a lájkvadász oldalak? Rejtse el őket!

Mi a teendő? Egy filterrel egyszerűen el lehet rejteni a lájkvadásszal operáló honlapokat. Ehhez a Type mezőben ki kell választani a Links pontot, az Other oszlopban megadni a honlap webcímét (pl. www.spam.hu), majd kipipálni a Hide melletti kockát. Sajnos ezzel a megoldással az adott szájtról érkező minden tartalmat kitiltunk.

További kényelmi extrák

Az extra opciók között van még néhány olyan, amit tapasztalataink szerint érdemes bekapcsolni. A Posts fül alatt például ha bekapcsoljuk a Fix timestamps to show actual date/time pontot, akkor a bejegyzések mellett mindig azok pontos ideje fog megjelenni, nem pedig az, hogy mondjuk "egy órával ezelőtt". Az Auto-expand "see more" links in posts to show the full post bekapcsolásával a mások által ajánlott képek, linkek vagy videók mindig teljes nézetben jelennek meg, nem kell külön kattintani ahhoz, hogy teljes leírásuk látható legyen.

Forrás: [origo]

Ha a g betű melletti ikszre kattintunk, a később érkező kommentekre sem csipog majd a Facebook

A Display fül alatt a Force the main news feed to be "Most Recent" instead of "Top News" pontot is érdemes bekapcsolni, ekkor ugyanis a Facebookra belépve mindig a legfrissebb bejegyzések jelennek majd meg, nem pedig a főbb eseményeknek tekintett postok, amelyek kiválogatásának módszerét senki sem érti.

Csak számítógépen használható

A Better Facebook rendkívül praktikusan használható, a fentieken kívül egy sor egyéb szűrési lehetőséget kínál, ezeket is a fent ismertetetthez hasonló módon lehet használni. A bővítmény komoly gyengéje, hogy egyelőre csak asztali számítógépen futó böngészőkkel működik együtt, ezért ha például okostelefonról vagy tabletről használjuk a Facebookot, az idegesítőnek talált bejegyzések ugyanúgy meg fognak jelenni - ideális megoldást csak az jelentene, ha a közösségi oldal működtetői maguk biztosítanának a jelenleginél jóval szélesebb körű testreszabhatóságot a felhasználóknak.