A tabletforradalom legelején járunk

Vágólapra másolva!
Két processzorgeneráció múlva jelenhetnek meg a táblagépekben az igazán ütőképes Intel processzorok. A chipgyártó szerint a forradalomnak még csak az elején jár a piac, a valóban személyes tárggyá váló tabletek formája és az életünkben betöltött szerepük még változhat idővel.
Vágólapra másolva!

Több millió példányt adtak el az Apple iPad táblagépéből, a konkurens gyártók pedig a tablet sikerét látva maguk is ilyen formátumú gépek gyártásába kezdtek, a Google mobilplatformját, az Androidot véve alapul. Az elmúlt egy év alatt letisztult a recept is: egy-másfél gigahertzes, duplamagos, Nvidia gyorsítót tartalmazó Tegra processzor, 16-32 gigabájt tárhely, 3D- és HD-gyorsítás. A zsebre vághatónak tervezett gépek, például a HTC Flyer, jellemzően héthüvelykes átmérőjű kijelzővel, a kanapés olvasgatásra tervezett eszközök pedig tízcolos képmérettel rendelkeznek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Közös pontja a tableteknek, hogy nem Intel lapkák dolgoznak bennük

Akárki is gyártsa őket, a tabletek közös vonása, hogy az asztali PC-kből ismert Intel chipek nem kapnak helyet bennük. Központi egységük többnyire az ARM-processzorcsalád tagja, még az Apple házon belül tervezett A5-ös lapkája is ARM, grafikus gyorsítójuk pedig többnyire Nvidia technológiát használ. A világ legnagyobb chipgyártója már az okostelefon-forradalomból is kimaradt, és úgy tűnik, a tabletek piacára sem tud betörni.

ARM-nak áll a zászló

A sokáig csak PDA-k és navigációs eszközök lelkét adó processzorcsaládnak az okostelefonok elterjedésével jött el az ideje. A hagyományos PC-s chipek ugyan rendkívül erősek voltak, még a legkisebb Atom mag is komoly teljesítménnyel rendelkezett, ám elmaradtak a versenytárs mögött energiatakarékosságban. Az Intel arra optimalizálta laptopba szánt lapkáit, hogy 50-60 wattal érjék be, a kis akkuval felszerelt telefonoknál azonban ilyen energiaéhség nem volt megengedhető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

ARM alapon tervezett saját chipet az Apple

A közeljövőben megjelenő processzorok azonban már kezelni fogják ezt a problémát. Az egy feltöltéssel tíznél is több órát üzemelő tabletek és a takarékos notebookok központi kérdéssé tették az üzemidőt. A még idén a boltokba kerülő, Medfield kódnevű lapkacsaládnak már nem lesz szégyenkeznivalója az okostelefonok processzorai mellett. A négymagos ARM-ok mögött ugyan még el fog maradni a Medfield - ismerte be a Research@Intel rendezvényen Stephen L. Smith, az Intel netbook- és tabletcsoportjának igazgatóhelyettese -, de fogyasztása versenyképes lesz. A szakember szerint két generáción belül akár a mobileszközök központi magjainak területén is vezetővé válhat a cég.

Nem félnek a jövőtől

A tabletekkel, nagy teljesítményű okostelefonokkal és részben a netbookokkal megjelent kategóriának saját nevet is adott a chipgyártó. Prezentációja során a netbook- és tabletcsoport igazgatója következetesen társeszköznek (companion device-nak) hívta ezeket a készülékeket.

Forrás: Intel
Forrás: Intel

Csupán 19 milliméter vastag a Keeley Lake nevű ultrabook referenciagép

Az Intel által kitalált társeszköz név cseles. Egyaránt jelentheti azokat a gépeket, amelyek személyes tárgyként mindig a felhasználóval vannak. Azokat, amelyeket nem szívesen ad kölcsön tulajdonosa, mint például az összes jelszavát, fotóját, kedvenc oldalát ismerő tablet. Ugyanakkor jelentheti azt is a név, hogy ezeknek az eszközöknek egy központi PC vagy egy erős, számítási felhőn alapuló adattároló-megoldás nélkül nincs értelme. Ha az utóbbi olvasat a helyes, akkor az Intelnek az sem árt, ha a tabletekbe nem kerül be a processzora: a felhőt kiszolgáló szerverekben és az asztali gépekben a cég termékei fognak dolgozni.

Forrás: Asus
Forrás: Asus

Két darabra szedhető szét az Asus Transformere

Smith szerint annak is el kell még dőlnie, hogy melyik alakot veszik fel végül a társeszközök. Jelenleg a tablet versenyez a nagyon vékony netbookkal, a szétcsúsztatható billentyűzetű érintőkijelzős géppel, a lecsatolható billentyűzetes majdnem-tablettel és a többi formával. Az is elképzelhető, hogy kialakulnak a tartalomfogyasztásra kialakított, csak virtuális billentyűzettel bíró gépek, és a hosszabb e-mailek, rövidebb Excel-táblák elkészítésére is alkalmas billentyűzetes masinák.

Biztos a környezetbarát gépek megjelenése

A néhány évre előre látható jövő elemei biztosak. A társeszközök nem fognak egyik napról a másikra eltűnni, sőt valószínűleg egyre változatosabbá válnak majd. A számítási felhő jövője sem kétséges, az Apple által bejelentett iCloud is arra mutat, hogy a programozók és nagy cégek által használt költségtakarékos megoldások lassan megjelennek a mindennapi életben is. Az egyre csökkenő processzor-csíkszélességek és a központi kérdéssé váló akkuidő pedig azt is biztossá teszi, hogy a jövőben kevesebbet kell töltőn tartani a kütyüinket, és ritkábban merülnek majd le. Egyedül az nem látszik, milyen világot alakítanak ki a trendek: ugyanolyan valószínű, hogy kéttenyérnyi óriástelefonokon fogunk böngészni, mint hogy apróra összehajtható notebookot hordunk majd a farzsebünkben.