Ezzel bárhol vetíthet!

Vágólapra másolva!
A 3M hordozható projektoránál kütyüsebb kütyü kevés létezik. A készülék ugyanis pont az a fajta, amelyre aligha van ténylegesen szüksége bárkinek is, másféle, nagyobb, erősebb készülékekkel jobban el lehet látni ugyanezt a feladatot - de mégis ellenállhatatlan. Ahogy meglátja az ember, azt mondja rá: kell!
Vágólapra másolva!

Jó kérdés, hogy miért. Talán valami gyerekes vágy, hogy az embernek egy igazán látványos kütyü legyen a kezében - a kivetített kép ugyanis bármilyen kijelzőnél jobban felhívja magára a figyelmet. A 3M mobilprojektorai már évek óta megfordulnak nálunk, és a legújabb, az MP180 pont abban változott a legtöbbet, amiben a legnagyobb hiányosságát láttuk az elődeinek: a fényerőben.

30 lumen már sok mindenre elég

Az előző modellek 12, majd 15 lumenes lámpáival szemben ennek már 30 lumenes fényforrása van, ami elég ahhoz, hogy egy félhomályos helyiségben már lehessen vele előadást tartani - míg az általunk kipróbált elődök teljes elsötétítést igényeltek. A kecses, ingzsebben elférő Mpro110-es, vagy a kicsit nagyobbacska, de öltönyzsebben még mindig hordozható Mpro 120-as méreteihez képest a 180-as igazán vaskosra sikeredett, mivel a gyártó a készülék akkumulátor-üzemidejét is megnövelte: 3 darab, egyenként 2600 milliamperes akkumulátor működteti, amelyek kétórás használatot garantálnak egy feltöltéssel.

Forrás: [origo]

Az izmosabb akkut pedig az indokolja, hogy a gyártó igyekezett valódi, univerzális mobileszközt varázsolni a mobilprojektorból. A korábbi Mprónak is volt már beépített memóriája, amelyből a mostani modell 4 gigabájttal rendelkezik, emellett MicroSD-kártyát is lehet bele tenni. A készüléken nemcsak prezentációkat, hanem fotókat, zenéket, videókat is lehet hordozni, mivel egy sor fájlformátumot lejátszik (lásd lejjebb), így némi kompromisszummal akár házimozizáshoz is használható.

Felejtsük el a kábeleket!

A kütyü igazi erőssége azonban nem ez, hanem a vezeték nélküli kapcsolódás lehetősége. VGA és RCA-kábelt ugyan kapunk hozzá, amelyek segítségével sokféle készülékhez csatlakoztatható, fájlokat Bluetoothon keresztül is fogad, de akár internetezni is lehet róla wifin keresztül. A dolog szépséghibája csak az, hogy a fejlesztők némileg elavult technológiát választottak a netezéshez: a készülékben Windows CE 6.0-s szoftver ketyeg, amelynek a böngészője erősen kompromisszumos - a Flash-oldalak böngészéséről, vagy a Prezi.com használatáról, a youtube-ozásról így, önállóan használva a készüléket, le kell mondanunk.

Forrás: [origo].

A miniprojektor persze arra a legjobb, hogy az ember a laptopjáról vetítsen róla, mivel a méretéből adódóan egy laptoptáskában kényelmesen elfér a gép mellett, és csak 300 grammal növeli a rakomány súlyát. Sokkal izgalmasabb persze, hogy mobiltelefonnal, videokamerával, fényképezőgéppel is össze lehet kötni - amihez viszont már kiegészítő kábelekre van szükség.

Egy másik meglepő és meghatározó változás a korábbi modellekhez képest, hogy az MPro180-ason nem gombok, hanem egy érintőképernyő szolgál kezelőfelületként. Ez szintén egy régi technológiát képvisel, a világ boldogabbik fele által már elfeledett, a PDA-korszakból ismert rezisztív érintőképernyő van benne, amely néha kicsit lassan, bizonytalanul reagál. Ha van a háznál PDA-s érintőpálca - stylus -, akkor azt célszerű hozzácsapni a projektorhoz, mivel a gyártó nem mellékel hozzá ilyet, e nélkül viszont keserves lehet a beépített böngésző kezelése, mivel ezen a fóliát érintve kell mozgatnunk az egérpointert, és egy miniatűr virtuális qwertybillentyűzeten kell beírni a megnyitni kívánt webcímeket, vagy a wifijelszót. Ha a beépített böngészővel tervezünk prezentálást, célszerű mindent előre elmenteni inkább a kedvencek közé, hogy zökkenőmentesen menjen a dolog.

Akár lepedőnyi méretben is vetíthetünk vele

A hordozható projektorral körülbelül 2 méteres (80 inches) képátlójú képet vetíthetünk jó minőségben, de ha nem ragaszkodunk a maximális fényerőhöz, akár nagyobbat is. Zoom, vagy a vetített kép geometriáját korrigáló beállítási lehetőség nincs rajta, ezért leginkább asztalra letéve, vagy a beépített kitámasztóval, vagy a hozzá mellékelt masszív kis asztali tripoddal használható a legkényelmesebben. Az állvány lábait egyszerűen addig kell hajtogatni, amíg stabilan nem áll és jó felé nem néz a vetítő, esetleg egy-két könyvet is alárakva magasítónak. A kép élességét az előlapon található tekerőgombbal állíthatjuk be.

Az MP180 fényereje egy ilyen kis kütyühöz képest igen remek, a színhűsége viszont nem veheti fel a versenyt a komolyabb projektorokkal. A színek kicsit fakók, a feketéből pedig szürke lesz, de prezentáláshoz ez még mindig bőven elég, sőt egy sor más, öncélú szórakoztató funkciót is kitalálhatunk a készüléknek.

  • Talán mondanunk sem kell, hogy utazóügynökök, ügyfelekhez kijáró kapcsolattartók milyen jó hasznát vehetik a kütyünek. Minden fájlt, videót, könyvjelzőt előre be lehet rá készíteni, és kényelmesen, 2 órán át lehet vele prezentálni bárhol, ahol van egy kis szabad falfelület, és el lehet húzni a sötétítőt.
  • Tanárok számára ugyancsak nagy könnyebbség lehet, hogy akár egy egész félév szükséges anyagait magukkal vihetik a készüléken.
  • Mivel Zuglóban lakom, egyik első ötletem az volt, hogy napnyugta után gigantikus Gyurcsány-portrét vetítek vele a szemközti ház falára, próbára téve ezzel a készülék fényerejét és a szomszédság tűrőképességét. Az Mp180 ugyan a sötétben szépen beterítette az alapértelmezettnél vagy ötvenszer nagyobb felületet a fényével, de az élességet itt már nem lehetett szépen beállítani. Mivel nem volt felhős az ég, azt nem tudtam kipróbálni, hogy Batman-jelet lehet-e vele vetíteni az égre.
  • Közelre viszont már könnyebb vetíteni vele, akár 60-70 centiméteres távolságból. Így egy unalmas egyetemi előadást már feldobhatunk azzal, hogy az előttünk ülő hátán nézünk filmet, főleg, hogy az akkuk akár 2 órát is kibírnak.

Forrás: [origo]

  • Házimozizáshoz is egész jó a kütyü. Itthon a legkönnyebben a plafonon találtunk neki alkalmas felületet, ahol az ideális méretben vetítettük ki vele az előre feltöltött DivX-fájlokat. Ezeket a projektor gond nélkül lejátssza, szinkronizálni nem kell rá semmit, csak bedobálni mindent a tárhelyére USB-n keresztül. A képarány sajnos viszont csak 4:3-as, és a felbontás sem nagyobb 800 x 600-nál, de ez nem zavaró az adott körülmények között, egyedül a beépített hangszóró teljesítménye kevés - így maximum kettesben lehet vele mozizni, vagy egyedül fülhallgatóval. Az élménybe kicsit a zizegő hűtés is belezavar, de a ventilátora nem hangos.

Forrás: [origo]

  • Hasonlóan jól jöhet a készülék családi fotók nézegetéséhez, vagy a gyerkőcöknek diavetítéshez, mesenézéshez, ami biztosan jobban leköti őket, ha kicsit eseményszámba megy, vagyis be kell hozzá sötétíteni, és vetített képet lehet nézni.
  • Magunkkal vihetjük nyaralásra, amit a hozzá mellékelt nemzetközi hálózati dugófejek is segítenek, és kényelmesen nézhet vele filmet az egész család a laptopról, amikor rossz az idő.
  • Akár egy házibulit is feldobhatunk vele a nagyban kivetített videodiszkóval, vagy azzal, ha a mostanában divatos raypainting-technológiához hasonlóan színesre festjük vele az egyik falat.

Akárcsak az elődök esetében, az Mp180-nál is lenne ötletünk arra, mivel lehetne a készüléket még jobbá tenni - és ez főleg a beépített szoftvert és az érintőképernyőt érinti, nem is beszélve arról, hogy a VGA helyett lehetne rajta már HDMI-csatlakozó. Mindezektől a projektor kicsit puritán, retrós élményt nyújt, de a kompromisszumos megoldásoknak köszönhetően viszont a projektor ára még mindig nem vészes, várhatóan százezer forint körül lesz. Ez idehaza lehet, hogy sok, a tetszetős geekjátékszert azonban tőlünk nyugatra ennyi pénzért biztosan sokan megveszik - főleg, hogy a nemzetközi IT-sajtó is hasonló okból lelkesedett érte, mint mi.

Okot tehát lehet rá találni, hogy miért kell az embernek egy ilyen készülék, ha megengedheti magának. Még ha hordozható - bár kicsit nagyobb - projektorból jobb, szebb képet kínáló változat van is, azt az élményt, amelyet ez az ultrahordozható, akár kézből is használható projektor kínál, egyelőre nem tudja más.

Technikai adatok:

  • Súly: 338 gramm
  • Méretek: 3x6x15 centiméter
  • Fényerő: 30 ANSI lumen
  • Fényforrás: LED, 20 000 órás élettartam, nem cserélhető
  • Optimális kivetített képátló: 80 hüvelyk (kb. 2 méter)
  • Akkumulátor: 3 cellás, egyenként 2600 milliamperes akku, 3 óra töltés, 2 óra üzemidő
  • Kezelőfelület: 2,4 hüvelykes, rezisztív érintőképernyő
  • Beépített memória: 4 gigabájt
  • Felbontás: Natív SVGA, 800 x 600 (4:3-as képarány), támogatott felbontások: VGA, SXGA, XGA, WXGA
  • Támogatott videós képformátumok: NTSC, PAL, H.264, SD, HD
  • Támogatott fájlformátumok: DOC, PPT, XLS, TXT, PDF, BMP, JPG, MP4, MP3, PAL, NTSC, H264, AMR, AAC
  • Csatlakozási lehetőségek: VGA, kompozit, komponens videó, Mini USB 2.0, 3,5 mm Jack, wifi, Bluetooth, MicroSD
  • Csatlakoztatható készülékek: PC, fényképezőgép, médialejátszó, mobiltelefon, DVD-lejátszó, iPod/iPhone/iPad (külön kábellel)
  • Tartozékok: töltő (többféle villásdugóval), USB-kábel, VGA-kábel, RCA-kábel, asztali tripod, hordtok
  • Külön vásárolható kiegészítők: távirányító, komponens kábel, Apple-kábel, autós töltő
  • Ár: 100 000 forint körül